Håll koll på dina energier, hämta andan och ta dig ur ekorrhjulet

Arbetslivet är intensivt och krävande. Det är lätt att känna sig fast i ekorrhjulet som bara snurrar fortare och fortare. Då kan det vara läge att ta ett steg tillbaka, hämta andan och få koll på hur du fördelar sin energi.

Håll koll på dina energier.

Det är en uppmaning som jag ofta ger när jag möter chefer som inte kan göra skillnad på det som är bråttom och det som är viktigt utan som är splittrade, rusar runt och får lite gjort.

De är grymt operativa, producerar och levererar hela tiden och säger att de inte har tid för varken strategiskt arbete, reflektion eller ens en kortare paus. Det är fullt ös från tidig morgon till sen kväll.

Och de vet att varningsklockorna ringer, men de förmår inte slå av på takten.

Jag har själv haft varningsklockor i öronen, nu senaste under en resa till Indien. Ändå krävdes det mycket tid för att faktiskt acceptera den bistra sanningen i vad jag hörde.

Balans mellan tre energier

Genom att studera arbetsdagen utifrån tre energier kan du bli mer medveten om vilket tempo du håller. De här energierna påverkar oss hela tiden, dränerar oss eller stärker oss – oavsett om det handlar om yrkeslivet eller vardagslivet.

Håll koll på dina energier. Kontinuitet. Transformation. Paus. Och försök balansera dem så gott det går under arbetsdagen. Ur Ylva M Andersson boks Leda i ständig förändring.
Ur boken Leda i ständig förändring av Ylva M Andersson

För att vi ska fungera som bäst behöver det vara balans mellan dessa tre energier, och om vi överutnyttjar eller utesluter en av dem, då mår vi inte gott.

Vi behöver helt enkelt växla mellan de olika tempona för att orka. Så håll koll på dina energier.

Vad menar jag med de tre energierna, då?

KONTINUITET: ”Business as usual”. Vardagen som pågår. Det förutsägbara och återkommande. Rutiner och regelbundenhet. I kontinuitet vet du och dina medarbetare vad som förväntas. Det är välkända mönster, processer och arbetssätt som skapar lugn. Ni ransonerar er energi för att kunna använda den i den transformativa rushen.

TRANSFORMATION: Aktiv, snabb och intensiv framåtrörelse. Från mindre förflyttning till omstörtande förändring. Omprövning och utveckling. Kreativitet och innovation. Ny teknik. Nya affärsmodeller. Nya erbjudanden. Nya samarbeten. Här är ni alltid på väg och i rörelse. Det kräver fokus, engagemang och mycket bränsle.

PAUS: Vila. Andrum. Det handlar inte om passivitet utan om aktiv vila för återhämtning och påfyllnad. När du etablerar forum, tid och utrymme för att integrera paus och återhämtning på din arbetsplats rustar du samtidigt medarbetarna för att vara startklara och kreativa när du behöver dem i de stora, omvälvande förändringarna.

Jag använder ofta den här bilden när jag coachar personer som klagar över röran i sitt arbete. När jag ber dem berätta vilken energi de använder mest pekar de allra flesta på mittenbilden. Transformation.

Vår samtid hyllar transformation

Det är ett kvitto på det tempo som speglar vår tid: att vi alla befinner oss i ständig rörelse och intensiv förflyttning.

Dagens samhälle hyllar transformation. Vi rusar igenom livet, kryssar mellan aktiviteter med ledord som ”mera, oftare, snabbare, nyare, större, högre.” 

Överarbete och en full kalender är ideal och premieras i vår kultur där det mesta handlar om att producera, göra, leverera och åstadkomma saker.    

Den här hektiska livsstilen påverkar vår livskvalitet i högsta grad.

Och även om det är fullkomligt självklart att mycket av vårt fokus hamnar i mitten – världen förändras och vi måste hänga med – så kan inte allt koncentreras dit hela tiden. Vi orkar inte. Att dagligen använda all vår energi till att vara i utveckling dränerar och det är ofta en sådan utmattande känsla som mina klienter vittnar om.

När väl någon av mina klienter konstaterat att den mesta av hennes energi går till ”transformation” brukar jag be henne att ta ett steg tillbaka. Och sedan be henne fundera över vad av alla hennes åtaganden som skulle kunna flyttas till ”kontinuitet” eller till ”paus”. Vilka projekt, åtgärder eller processer kan byta plats – och därmed energi?

För handen på hjärtat: Det finns alltid aktiviteter som du kan fortsätta låta rulla på, rutiner du kan behålla och projekt du faktiskt kan välja att pausa. Då sparar du på kraften hos alla och etablerar dessutom viss stadga när stormen drar in i organisationen.

Energin ”paus” uppfattas ibland som provocerande.

”Hur sjutton ska jag hinna ta en paus? Jag hinner ju knappt gå på toaletten”, kan jag få höra.

Små korta avbrott gör underverk

Då är det viktigt att veta att det inte handlar om att checka ut under några långa perioder eller tillbringa timmar i meditation. Den senaste neurovetenskapliga forskningen visar att små, korta avbrott – så lite som en minut – under en arbetsdag gör underverk för stressnivån och energibalanseringen.

Ett effektivt sätt att återfå fokus och fylla på energi är medveten andning. Genom att ta några lugna, djupa andetag kan vi snabbt komma ner i varv och ladda om.

Under mina många år som chef var det en teknik jag själv använde – och använder än i dag under intensiva arbetsperioder.

En favoritövning har jag hämtat från yogan. En enkel metod, som heter nyasam, och som handlar om att ge sig själv 12 andetag för att slå ner på takten, fokusera och skaffa utrymme för återhämtning och paus.

Håll koll på dina energier och sortera i dina tempon.

Fler artiklar

Kvinna som sitter och arbetar vid sin dator och ser glad ut.
Ledarskap

Ta makten över förändringar med 4 steg

Med hjälp av fyra steg kan du lättare ta makten över förändringar. Springer du på alla bollar eller tar du dig tid att sortera trådarna?