Ylva M Andersson

Ylva M Andersson bygger det genuina ledarskapet

MAY Strategies bygger på 30 år av affärsmässigt ledarskap, kommunikation och organisation. Oftast i framgång, ibland i motgång. Alltid i förändring. Under sina år i ledande befattningar har Ylva M Andersson identifierat vad som krävs för att bygga ett framgångsrikt ledarskap och därmed såväl lönsamma som hållbara organisationer. Hon kallar detta det genuina ledarskapet.

Den första av tre grundpelare är förmågan att leva i ständig rörelse. Ylvas erfarenheter som exekutiv och strategisk chef vid några av landets största mediehus har lärt henne konsten att ta ägarskap över förändringarna. Både dem man driver själv och de som dyker upp längs vägen.

Den andra grundpelaren för det genuina ledarskapet är insikten om att man måste inkludera hela människan. Ylva M Andersson ser varje individ som kreativ, klok och kapabel, och när var och en får utrymme att bidra med ”hela sig” frigörs kraft och kompetens som gynnar hela organisationen. Detta gäller både dig som ledare och dina medarbetare. En genuin ledare är en trygg människa med tillgång till båda sina hjärnhalvor och alla sina sinnen.

Den tredje och sista grundpelaren är samarbete. Den trygga, genuina ledaren arbetar tillsammans med sitt team på ett kommunikativt, hållbart och innovativt sätt. Tillsammans driver de små och stora förändringar varje dag, med lönsamhet och konkurrenskraft som resultat. Under hela sin karriär har Ylva samlat lärdomar, insikter och strategier som gör detta möjligt.

1975

Startar egen tidning i barndomshemmet

Redan som barn i Kungälv har Ylva M Andersson målet klart för sig; hon ska bli journalist.

1987

Anställs på Göteborgs-Posten

På GP verkar Ylva som både skrivande reporter och redaktionell arbetsledare. Hon arbetar på tidningens alla avdelningar och bevakar allt från sport till nöje, ekonomi och politik, inrikes och utrikes.

2006

Tar steget från tidning till television

Efter 18 år på Göteborgs-Posten börjar Ylva på TV4 i rollen som redaktionschef och ansvarig utgivare för Västsveriges alla lokala nyhetsredaktioner.

2008

Bygger TV4:s lokala succé

Tillsammans med en handfull skarpa hjärnor är Ylva en av arkitekterna bakom den framgångsrika omläggningen och expansionen av TV4:s lokala nyhetsproduktion.

2011

Kanalchef och ansvarig utgivare på Sveriges Radio

Ylva tar steget till public service när hon rekryteras som kanalchef och ansvarig utgivare för Sveriges Radios hela verksamhet i Göteborg.

2013

Högsta chef för SVT Göteborg

Ylva blir ortschef vid Sveriges Television i Göteborg, med yttersta ansvar för hela ”tv-fabriken”. Här produceras några av landets mest populära program, såsom Uppdrag Granskning, På Spåret, Doobidoo och Vem Vet Mest. Under sin tid på SVT arbetar Ylva med program- och produktionsutveckling. Hon initierar nya arbetssätt för digital innovation och är en föregångare inom företaget när hon inrättar ett Stilla Rum för medarbetarna.

2016

Kliver av SVT

Ylvas driv att skapa framgångsrika och konkurrenskraftiga organisationer har ibland stött på motstånd. Ett av hennes förslag, som rörde Uppdrag Granskning, skapade våren 2016 sådan turbulens att hon valde att kliva av sin tjänst och lämna Sveriges Television.

2016

Etablerar eget bolag

I maj 2016 startar Ylva M Andersson det egna bolaget MAY Strategies AB. Ett av de första projekten är att utbilda blivande journalister vid universitetet i Kigali, Rwanda.

2017

MAY Strategies flyttar in på Lilla Torget

Från kontoret mitt i Göteborg driver Ylva nu MAY Strategies AB, med fokus på ledarskap i förändring, organisationsutveckling samt kommunikation. Med sin gedigna chefsbakgrund, och en certifiering som professionell coach via International Coach Federation, agerar hon idag strategisk rådgivare åt enskilda chefer och ledningsgrupper i olika branscher. Hon utgår från Göteborg, men har hela landet som arbetsfält, och anlitas även internationellt.

2018

Ledarutveckling & yoga

Tillsammans med Yogaakademien utvecklar MAY Strategies ett nytt koncept av ledarutveckling med tillämpad yoga. Kursen hålls över en vecka i Italien och innehåller ledarutveckling, reflektion, yoga och meditation. Under veckan ges alla kursdeltagare utrymme att få en fördjupad självkännedom för att trivas med att leda i ständig förändring.

2019

Vinner Årets Yogi

För enastående insatser som bidragit till att utveckla yoga som arbetsredskap vinner Ylva förstapris som Årets Yogi under Yogagalan.

2019

Anställer sin första medarbetare

Under första kvartalet anställs William Lindstedt som Creative Director med huvudsakligt ansvar för utvecklingen av MAY Academy.

2019

Fördjupar sin coachkompetens

Kan numera kalla sig Professional Certified Coach (PCC) efter sin andra certifiering inom ICF. En certifiering som visar på bred erfarenhet och hög kompetens.

"Jag tror på ett genuint ledarskap som formar samspelta och högpresterande team, genom trygga relationer och mod att omfamna ständig förändring.

Jag tror på genuina organisationer, som ger framgång genom att möjliggöra innovation och hållbara arbetsvillkor.

Jag tror på genuin och ärlig kommunikation, som får hela teamet att arbeta tillsammans mot tydliga och inspirerande mål.

Detta är vad jag arbetar med varje dag, för mig själv och för mina uppdragsgivare."

Ylva M Andersson

Varför heter företaget MAY?

De tre bokstäverna är ett anagram på grundarens initialer: Ylva Margareta Andersson.

Men de symboliserar också tre generationer av självständiga kvinnor:
Mamma Margareta, läkare.
Mormor Anna, entreprenör, handlare och bohem.
Ylva själv.