En tre-stegs-guide för att reflektera

Det pratas mycket om reflektion. Men vad är reflektion egentligen – och varför är det viktigt? Här får du en tre stegs-guide för att reflektera samt 10 frågor du kan ställa till dig själv.

En tre-stegs-guide för att reflektera är perfekt för dig som är nyfiken på att förstå mer av varför du gör som du gör.

Och att ni är många som vill reflektera mer, det är uppenbart. 

Sedan några år publicerar jag min egen årsreflektion Ditt personliga bokslut på sociala medier. Det är ett häfte med ett antal självreflekterande frågor för att utvärdera det gångna året och ta sats mot det nya och du är välkommen att ladda ner det som gäller för 2023 här. 

Hur gör man när man reflekterar?

Jag har fått fantastisk respons, och också blivit ombedd att berätta mer. En vanlig fråga har varit: ”Hur gör man när man reflekterar?”

Så för att skingra några frågetecken – och kanske också avdramatisera det hela – delar jag här med mig av tre konkreta tips för att reflektera samt tio frågor som du kan ställa till dig själv. Det går nämligen alldeles utmärkt att reflektera på egen hand även om insikter oftast fördjupas i samtal med andra – en god vän, en kollega eller en professionell coach. Men stunder på egen hand ska inte underskattas. 

Det finns inget ”rätt sätt” att reflektera

Innan du alls ger dig i kast med detta vill jag påminna om några saker.

Först och främst: Det finns inget ”rätt sätt” att reflektera. Var och en hittar sin egen modell.

Därefter: Reflektion är inte en engångsföreteelse. Det är när vi gör det till en vana som vi kan iaktta mönster hos oss själva.

Och till sist: Reflektion handlar inte om tänkande i största allmänhet. Reflektion är ett sätt för oss att förstå vad som driver oss, varför vi gör, tänker och känner som vi gör. Den ökar vår självkännedom. Och självkännedom är avgörande för den som vill förstå sig själv.

Utan att förstå sig själv kan du inte leda dig själv. Och kan du inte leda dig själv, kan du inte heller leda andra. Det vet alla som jobbar som chef eller leder andra, och det skriver jag om i min blogg Två frågor du som chef ska ställa till dig själv. 

Utan reflektion driver vi alltså runt ganska planlöst och lämnar över befälet till andra. Och så tror jag faktiskt inte att någon vill ha det.

En tre-stegs-guide för att reflektera

Så här kommer en enkel tre-stegs-guide för att reflektera. Och du: Gör det enkelt! Reflektion handlar inte om prestation. 

1. Avsätt tid.
Du behöver avsätta tid. Och det är tid som enbart är till för reflektion. Ingen multitasking! Börja gärna i liten skala. Kanske med tio minuter, två gånger i veckan. En stund på söndag kväll för att fundera och förbereda dig framåt och en stund på fredag eftermiddag för att sammanfatta veckan. Eller bestäm dig för att dagligen ta två minuter innan du lämnar jobbet för att fundera över vad du lärt dig om dig själv under arbetsdagen.

.       2. Hitta utrymme.
Bilen kan vara ett bra ställe. När du tränar eller promenerar. Kanske i ett avskilt hörn hemma i soffan. Självklart kan du reflektera på jobbet – om du har möjlighet att få vara i fred. Många väljer att skriva ner sina reflektioner i en fysisk eller digital dagbok. Det är värdefullt att ha en dokumentation, inte minst för att se sin egen utveckling över tid, men det är inte skrivandet i sig som är det viktiga. Det viktiga är att du får några nya insikter.

      3. Var nyfiken.
Du måste vilja reflektera. Du behöver vara redo att släppa försvar, förklaringar, tillrättalägganden och skuldbeläggande för att få perspektiv på vad du gör och hur du är.  

10 frågor för att börja reflektera 

När du reflekterar ställer du frågor till dig själv. Nyfikna. Obekväma. Stundtals jobbiga. Gärna kraftfulla och tankeväckande. Här är några förslag som du kan använda. Du behöver inte beta av hela listan – se den som inspiration och välj de som du känner mest för.

  • Hur sann är jag mot mig själv?
  • Hur klokt använder jag min tid?
  • Hur ser andra på mig – det jag gör och den jag är? 
  • Hur många negativa tankar poppar upp under dagen?
  • Hur tar jag hand om mina nära relationer?
  • Hur tar jag hand om mig själv – mentalt, emotionellt och fysiskt?
  • I hur stor grad låter jag andra/annat styra mitt liv?
  • I hur stor utsträckning låter jag saker jag inte kan kontrollera stressa mig?
  • Hur viktigt är det för mig att nå de mål som jag sätter upp för mig själv?
  • Hur håller jag löften till mig själv och andra? 

 

Reflektion är en uppgradering av oss själva

I vårt arbetsliv, som präglas av högt tempo, ständig förändring och stor komplexitet, behöver vi reflektion mer än någonsin. Vi jobbar ju på i ett ändlöst och nästintill furiöst tempo!

Och hur kul vi än kan ha så behöver vi, då och då, kliva ut ur detta intensiva, produktiva och kreativa tillstånd. Ta ett steg tillbaka för att försöka fånga vad som verkligen betyder något på riktigt. Oavsett om du är chef i ett börsbolag, driver ett eget litet företag, leder en projektgrupp, ansvarar för en skolklass eller jonglerar med alla tusen bitar i ditt vardagsliv – ge utrymme för stunder där du betraktar dig själv, dina beteenden, attityder, reaktioner, känslor och tankemönster med en icke-dömande ansats.

Reflektion ökar vår livskvalitet och vår förmåga att vara ansvarstagande människor. Genom att fördjupa insikterna om oss själva kan vi göra medvetna val och aktivt bestämma oss för hur vi vill ha det och vilka vi vill vara. Helt enkelt fundera över vad som kan bli bättre i våra liv. 

Du kan läsa mer om reflektion i min  bok

Mycket av materialet i den här bloggen är hämtat från min bok ”Leda i ständig förändring”. 

Boken handlar om att klara oväntade händelser och turbulens genom tre framgångsnycklar: kreativitet, kollektiv intelligens och kommunikation. Reflektion och självkännedom är centrala begrepp i boken.  

 

 

Fler artiklar

Stressad kvinna sitter vid skrivbord och tar sig för pannan
Kris

Stress i kris – så påverkas du

Kris innebär alltid stress och stress gör oss till tämligen primitiva varelser. Vi fattar dåliga beslut, vi blir otrevliga, vårt omdöme vacklar och tålamodet är