5 skäl till varför du ska samarbeta med en coach

Att investera i en coach kan vara ditt bästa beslut. Det är tufft och ofta ensamt att vara chef. En coach hjälper dig med perspektiv och beslut både i ditt ledarskap och din business.

Vi är i mitt i ständiga, pågående förändringar. Just nu är världen runt oss väldigt instabil och osäkerheten skapar ofta stor stress för många. 

Och mitt i allt detta står du som chef, företagare, entreprenör. Du ska leda framåt, säkerställa kvalitet och leverans, få medarbetarna med dig, möta omvärldens krav, fatta kloka beslut – och dessutom må gott själv. Ofta är du ganska ensam.

Att ta hjälp av en erfaren coach som bollplank i den här turbulenta chefsvardagen kan göra hela skillnaden för dig som ledare, för dina medarbetare och för bolaget.    

En rutinerad coach har verktyg, modeller, kraftfulla frågor och övningar som hjälper dig med fem viktiga saker just nu.

1. En coach hjälper dig att hantera stress och press

Många chefer har hög nivå av adrenalin och kortisol. Det gör oss inte särskilt kloka. Om du ännu inte läst om stresskonen och hur vi fungerar, agerar och kommunicerar i stress – gör det. Här finns också en kostnadsfri guide att ladda ner.

2. Med en coach hanterar och processar du det som händer

Det är ofta för mycket på en och samma gång. Det innebär att vi får svårt att prioritera och delegera. Vi riskerar att bli handlingsförlamade.

Genom att synliggöra vad du kan påverka och inte, vad du har kontroll över och inte kan du hitta ett förhållningssätt till det som händer just nu. Dessutom är en coach en person som orkar lyssna på (och parera) all eventuell frustration som du önskar få ur dig.

3. En coach bistår med att locka fram din egen kapacitet och kreativitet

Detta är helt avgörande för dig som chef.

Allas ögon är på dig. Om du är lugn och konsekvent, då är dina medarbetare det också. Och motsatsen förstås: utstrålar du osäkerhet och irritation får du samma beteenden i din medarbetargrupp. När du får koll på din stressnivå och hittar ett förhållningssätt till det som händer (och inte händer) kan du lättare fokusera på dina förmågor. Och förhoppningsvis etablera ett större lugn.

4. Du identifierar vem du behöver vara och vad du behöver göra

Och lika viktigt: vem du inte behöver vara och vad du inte behöver göra just nu.

Det är lätt att jagas av allas krav och förväntningar. Men du kan inte frälsa världen och lösa allt. Att sortera i vad du faktiskt kan åstadkomma och vad du inte alls kan påverka ger ofta ett lugn. Och att reflektera över vem du vill vara och vilka av alla förväntningar runt dig som du vill leva upp till bidrar också till fokus och lugn.

5. Tillsammans med en coach formulerar du långsiktiga strategier och framtidsmål

Vad vill du? Vart vill du? Och varför det?

Att göra scenarier och alternativa strategier brukar vara hjälpsamt. Du lyfter dig också över din akuta uppgiftsorienterade to-do-lista och fäster blicken på framtiden. Det brukar ge energi.

När du arbetar med en coach får du perspektiv. En coach skakar om dina tankebanor och mönster (som ofta kan vara ganska blockerade) och hjälper dig att plocka fram de svar och lösningar som passar just dig och ditt bolag bäst.

Välkommen att boka ett gratis strategisamtal med mig så pratar vi om vad du behöver just nu och undersöker om jag är rätt coach för dig.

Lejla Mundzic
vd Emerga Institute

”Det bästa med en coach är att ha en klok person vid min sida som finns bara för mig. Ylva hjälper mig att tänka de där tankarna som jag ännu inte vågat tänka.”

Fler artiklar