5 skäl till varför du ska samarbeta med en coach

Att investera i en coach kan vara ditt bästa beslut just nu. Corona är normalläge i din arbetsvardag. Det är tufft. Du är trött. En coach hjälper dig med perspektiv och beslut både i ditt ledarskap och din business.

Vi är i kris.

På ett globalt plan, på ett samhällsekonomiskt och politiskt plan – och på ett personligt plan. Osäkerheten stressar. Isoleringen utmanar. Ensamheten tar kål på oss – vi är ju flockdjur!

Nu blir också konsekvenserna allt tydligare: stora varsel, arbetslöshet, hela branscher som slås ut och livsverk som går till spillo.   

Och mitt i allt detta står du som chef, företagare, entreprenör.

Och för var dag blir det svårare och svårare.

I den akuta fasen, då du behövde visa handlingskraft och beslutsförmåga, var det kanske lite enklare. Du gick på ren vilja.

Men när corona nu blivit vardag och den lågintensiva osäkerheten liksom äter sig in i dig och din verksamhet, då är det svårare.

Att ta hjälp av en erfaren coach som bollplank i den här turbulenta chefsvardagen kan göra hela skillnaden för dig som ledare, för dina medarbetare och för bolaget.    

En rutinerad coach har verktyg, modeller, kraftfulla frågor och övningar som hjälper dig med fem viktiga saker just nu.

1. En coach hjälper dig att hantera stress och press

Många går nu på adrenalin och kortisol. Det gör oss inte särskilt kloka. Om du ännu inte läst om stresskonen och hur vi fungerar, agerar och kommunicerar i stress – gör det. Stresskonen ger ofta stora insikter.

2. Med en coach hanterar och processar du det som händer i ditt liv, din omgivning och omvärlden  

Det är för mycket på en och samma gång. Det innebär att vi ofta får svårt att prioritera och delegera. Vi riskerar att bli handlingsförlamade.

Genom att synliggöra vad du kan påverka och inte, vad du har kontroll över och inte kan du hitta ett förhållningssätt till det som händer just nu. Dessutom är en coach en person som orkar lyssna på (och parera) all eventuell frustration som du önskar få ur dig.

3. En coach bistår med att locka fram din egen kapacitet och kreativitet trots allt kaos

Detta är helt avgörande för dig som chef.

Allas ögon är på dig. Om du är lugn och konsekvent, då är dina medarbetare det också. Och motsatsen förstås: utstrålar du osäkerhet och irritation får du samma beteenden i din medarbetargrupp. När du får koll på din stressnivå och hittar ett förhållningssätt till det som händer (och inte händer) kan du lättare fokusera på dina förmågor. Och förhoppningsvis etablera ett större lugn.

4. Du identifierar vem du behöver vara och vad du behöver göra i din egen roll

Och lika viktigt: vem du inte behöver vara och vad du inte behöver göra just nu.

Det är lätt att jagas av allas krav och förväntningar. Men du kan inte frälsa världen och lösa allt. Att sortera i vad du faktiskt kan åstadkomma och vad du inte alls kan påverka ger ofta ett lugn. Och att reflektera över vem du vill vara och vilka av alla förväntningar runt dig som du vill leva upp till bidrar också till fokus och lugn.

5. Tillsammans med en coach formulerar du långsiktiga strategier och framtidsmål

Ja. För det finns ett liv efter corona. Vi vet inte hur det ser ut, vem du är eller vad ditt bolag kan vara/erbjuda – men vad vill du sen? När du landat i det nya?

Att göra scenarier och alternativa strategier brukar vara hjälpsamt. Du lyfter dig också över din akuta uppgiftsorienterade to-do-lista och fäster blicken på framtiden. Det brukar ge energi.

När du arbetar med en coach får du perspektiv. En coach skakar om dina tankebanor och mönster (som ofta kan vara ganska blockerade) och hjälper dig att plocka fram de svar och lösningar som passar just dig och ditt bolag bäst.

Om du någon gång ska investera i en coach, så är det nu.

Välkommen att boka ett gratis strategisamtal med mig så pratar vi om vad du behöver just nu och undersöker om jag är rätt coach för dig.

Lejla Mundzic
vd Emerga Institute

”Det bästa med en coach är att ha en klok person vid min sida som finns bara för mig. Ylva hjälper mig att tänka de där tankarna som jag ännu inte vågat tänka.”

Fler artiklar