5 skäl till varför du ska samarbeta med en coach

Att investera i en coach kan vara ditt bästa beslut. Det är tufft och ofta ensamt att vara chef. En coach hjälper dig med perspektiv och beslut både i ditt ledarskap och din business.

Vi är i mitt i ständiga, pågående förändringar. Just nu är världen runt oss instabil och osäkerheten skapar ofta stor stress för många. 

Och mitt i allt detta står du som chef, företagare, entreprenör. Du ska leda framåt, säkerställa kvalitet och leverans, få medarbetarna med dig, möta omvärldens krav, fatta kloka beslut – och dessutom må gott själv. Ofta är du ganska ensam.

Att ta hjälp av en erfaren profesionell coach som bollplank i den här turbulenta chefsvardagen kan göra hela skillnaden för dig som ledare, för dina medarbetare och för bolaget.    

En rutinerad coach har verktyg, modeller, kraftfulla frågor och övningar som hjälper dig med fem viktiga saker.

1. En coach hjälper dig att hantera stress och press

Många chefer har hög nivå av adrenalin och kortisol. Det gör oss inte särskilt kloka. Om du ännu inte läst om stresskonen och hur vi fungerar, agerar och kommunicerar i stress – gör det.

Med en professionell coach kan du få överblick över vad som är viktigt på riktigt och lägga krutet på rätt saker. Nämligen de saker som tar dig och din verksamhet framåt. 

Ladda ner: Stresskonen – en guide till ledare i förändring och turbulens

”Att få jobba med Ylva är ett verkligt privilegium – hon har en sådan energi och är en sådan glädjespridare.

Jag känner mig tryggare som ledare och vågar delegera mer än jag gjorde tidigare. Mina medarbetare upplever också att jag har blivit tydligare.”

Karin Lindén vd, Lindén Städ & Entreprenad

Porträttbild på Karin Lindén – vd, Lindén Städ & Entreprenad

2. Med en coach hanterar och processar du det som händer

Det är ofta för mycket på en och samma gång. Det innebär att vi får svårt att prioritera och delegera. Vi riskerar att bli handlingsförlamade.

Genom att synliggöra vad du kan påverka och inte, vad du har kontroll över och inte kan du hitta ett förhållningssätt till det som händer just nu. Dessutom är en professionell coach en person som orkar lyssna på (och parera) all eventuell frustration som du önskar få ur dig.

3. En coach bistår med att locka fram din egen kapacitet och kreativitet

Allas ögon är på dig. När du är lugn och konsekvent, då är dina medarbetare det också. Och motsatsen förstås: När du utstrålar osäkerhet och irritation får du samma beteenden hos dina medarbetare. När du får koll på din stressnivå och hittar ett förhållningssätt till det som händer (och inte händer) kan du lättare fokusera på dina förmågor. Och förhoppningsvis etablera ett större lugn.

4. Du identifierar vem du vill vara och vad du vill göra

Det är lätt att jagas av allas krav och förväntningar. Men du kan inte frälsa världen och du kan inte lösa allt. Att sortera i vad du faktiskt kan åstadkomma och vad du inte alls kan påverka ger ofta ett lugn. Och att reflektera över vem du vill vara och vilka av alla förväntningar runt dig som du vill leva upp till bidrar också till fokus och lugn.

Porträttbild på Daniel Eklund – domprost, Västerås Stift

”Coachningen har gett mig nya insikter om att mitt chefskap sträcker sig längre än till imorgon. Jag lär mig att prioritera och få en bättre överblick.

Ylva balanserar komplexitet och lättsamhet i våra samtal.”

Daniel Eklund domprost, Västerås Stift

5. Tillsammans med en coach formulerar du långsiktiga strategier och framtidsmål

Vad vill du? Vart vill du? Och varför det?

Att göra scenarier och alternativa strategier brukar vara hjälpsamt. Du lyfter dig också över din akuta uppgiftsorienterade to-do-lista och fäster blicken på framtiden. Det brukar ge energi.

När du arbetar med en professionell coach får du perspektiv. En coach skakar om dina tankebanor och mönster (som ofta kan vara ganska blockerade) och hjälper dig att plocka fram de svar och lösningar som passar just dig och ditt bolag bäst.

Välkommen att boka ett gratis strategisamtal med mig så pratar vi om vad du behöver just nu och undersöker om jag är rätt coach för dig.

”Ylvas coachkompetens imponerar. Hon pushar mig och utmanar mina tankemönster på sätt som gör verklig skillnad.

Tillsammans har vi tagit mitt ledarskap till nya nivåer. Är djupt tacksam över den inspirerande resa vi har gjort.”

Jeanette Hedén Carlsson kommunikationsdirektör, Getinge 

Porträttbild på Jeanette Hedén Carlsson – kommunikationsdirektör, Getinge
Ylva står framför en whiteboard-tavla och förklarar något.

Fler artiklar

Stressad kvinna sitter vid skrivbord och tar sig för pannan
Kris

Stress i kris – så påverkas du

Kris innebär alltid stress och stress gör oss till tämligen primitiva varelser. Vi fattar dåliga beslut, vi blir otrevliga, vårt omdöme vacklar och tålamodet är