Ledarskap och vila – går det att förena?

Många chefer som jag träffar vittnar om låg energi och brist på ork. När jag leder in våra samtal på vila och paus möts jag ofta av generade och nervösa fniss. Som att ledarskap och vila inte går att kombinera. Men är det verkligen så?

Nej. Det är absolut inte så.

Självklart går det att kombinera ledarskap och vila. Men långt ifrån alla ser hur hållbarhet och resultat hänger ihop med att slå av på takten.

Jag möter dagligen chefer i olika branscher, och våra samtal handlar ofta om trötthet. Det kommer upp när det kört ihop sig på ett eller annat sätt. När chefen brusat upp på en medarbetare, fattat ett dåligt beslut, missat en deadline eller känner sig allmänt omotiverad. Eller i värsta fall: är helt slutkörda och befinner sig långt ner i stresskonen.

Och trots att de flesta chefer som jag coachar innehar höga positioner med mycket makt är de ofta maktlösa när det kommer till det egna välbefinnandet. De slarvar med sig själva, helt enkelt.   

Varför då?

Troligen för att vi ofta väljer bort saker som vi tror står i vägen för vår framgång. Vi tror att pauser leder till att vi tappar styrfart och missar affärsmöjligheter. Ett sådant mindset gynnar oss inte i långa loppet. Tvärtom. Vila är inget hinder för vår framgång utan snarare en förutsättning.

Först när mina klienter inser just detta, kan de börja prioritera sitt eget välbefinnande.

Vad är vila i ledarskap?

Låt oss bena lite i vad vila är.

Det är inte detsamma som att leva ett helt igenom stressfritt liv. Många som jag pratar med förväxlar vilan med att ”bli klar” – utopin om en avbockad att-göra-lista eller tom mejlbox. Glöm det!

Vila är inte heller passivitet eller sömn.

Vila handlar i stället om att stanna upp i steget, att kanske sluta ögonen ett ögonblick eller att sitta med kaffekoppen och bara ”tomglo”. Det kan vara yogapasset, löpturen eller tuppluren. Fisket. Stickningen. Körsången.  

Som någon så klokt sagt: Vi kan vila från något. Men vi kan också vila i något.

Vila innan du blir trött. Inte när du är slutkörd.

I vilan vilar vi från det som pågår runt oss och låter saker vara så som de är.

Schemalägg dina pauser

Vilan är inget som kommer när det ”finns tid över” eller när du ”får en lucka.” Du måste skapa tid.  Därför behöver du schemalägga dina pauser. In med dem i kalendern! Precis som alla dina andra åtaganden och förpliktelser.

Lägg in vila först

Planera din kalender på så sätt att du börjar med att lägga in vilan. Blocka tiden. När du väl värnat om dina pauser kan du addera möten, arbetspass och resor.

Du har säkert en viss mötesrytm för din ledningsgrupp, för dina personalmöten eller planeringsdagar. På samma sätt behöver du hitta din vilorytm.

Mikrovila kan ge makro-effekt för ledarskapet

När jag var chef på Sveriges Television i Göteborg tog jag alltid en kort promenad runt tv-huset efter lunch. Den varade inte mer än sådär sex minuter, men var helt perfekt för att få frisk luft, slappna av och ladda om inför eftermiddagens mötesrally. (Och ja, dessa vilo-minuter fanns i min kalender!)

Här är tio andra exempel på mikrovila:

  1. 12 djupa andetag i lugn och ro.
  2. Fysisk träning.
  3. Tid i naturen.
  4. Skriv dagbok.
  5. Lyssna på musik du tycker om.
  6. Några minuters daglig meditation. Själv använder jag appen Calm som har vägledda pass.)
  7. Drick kaffe i lugn och ro. Utan telefon eller annan distraktion. (Mer utmanande än man kan tro!)
  8. Om du har skrivbordsjobb: res dig regelbundet upp och stretcha lite. Kanske vill du testa ”pomodoro-tekniken” för att få konkreta avbrott?
  9. Lägg dig på soffan en stund (eller sitt i fåtöljen) för att bara vara. 
  10. Slå av på takten. Gå lite långsammare. Rör dig som i slow motion. Då saktar hjärnan också ner.  

Som du ser kan flera mikropauser ge stor makroeffekt. 

Ylva tar en paus

Ett par minuters mikrovila kan ge stor effekt.

Vila ger oss ork för överraskningar

Vår vardag i dag är oförutsägbar och instabil. Ingen av oss vet vad morgondagen innehåller. För att mäkta med att ta sig an alla dessa överraskningar behöver du ha ork. Därför kan det vara klokt att vila innan du har gjort slut på alla sina krafter. Då är du mer rustad att möta oväntade händelser.

Sammanfattningsvis: Det här med vila är givetvis ingen rocket science, men vi behöver ompröva vår inställning till den och lägga Luther på hyllan en gång för alla. 

På så sätt är vilan ett strategiskt verktyg i allt ledarskap.

Fler artiklar

Stressad kvinna sitter vid skrivbord och tar sig för pannan
Kris

Stress i kris – så påverkas du

Kris innebär alltid stress och stress gör oss till tämligen primitiva varelser. Vi fattar dåliga beslut, vi blir otrevliga, vårt omdöme vacklar och tålamodet är