Ledarskap och vila – går det att förena?

Ledarskap och vila – nej, det går inte att förena. Så tycks många av de chefer som jag träffar resonera. Trots att de ofta pratar om brist på ork och energi.

Trötthet är ett återkommande tema i mina coachingsamtal med chefer och dyker ofta upp när det har kört ihop sig på något sätt. Chefen har kanske blivit arg på en medarbetare, fattat ett dåligt beslut, missat en deadline eller känner sig allmänt omotiverad. Eller i värsta fall: är helt slutkörda och befinner sig långt ner i stresskonen.

Och trots att de flesta chefer som jag coachar innehar höga positioner med mycket makt är de ofta maktlösa när det kommer till deras eget välbefinnande. De slarvar med sig själva, helt enkelt.   

Ett skäl till det, tror jag, är att vi ofta väljer bort saker som vi tror står i vägen för vår framgång. Vi tror att vila leder till att vi tappar styrfart och missar affärsmöjligheter. Ett sådant mindset gynnar oss inte i långa loppet. Tvärtom. Att kombinera ledarskap och vila är en förutsättning för nå framgång.

Först när mina klienter inser just detta, kan de börja prioritera sitt eget välbefinnande.

Vad är vila i ledarskap?

Vila är inte detsamma som att leva ett helt igenom stressfritt liv. Många som jag pratar med förväxlar vilan med att ”bli klar” – utopin om en avbockad att-göra-lista eller tom mejlbox. Glöm det!

Vila är inte heller passivitet eller sömn.

Vila är i stället att stanna upp i steget, att sluta ögonen ett ögonblick eller att blicka ut över öppet hav i timmar. Det kan vara yogapasset, löpturen eller tuppluren. Fisket. Stickningen. Körsången.  

Som någon så klokt sagt: Vi kan vila från något. Men vi kan också vila i något.

I vilan vilar vi nämligen från det som pågår runt oss och i oss och låter saker vara så som de är för en liten stund. Vi slår av på takten. Vi slutar kämpa. Ur detta växer ofta något nytt, mindre forcerat, fram. När vi släpper taget öppnar vi för kreativa lösningar. 

Så ja, ledarskap och vila – det går att förena.

Schemalägg dina pauser

Vilan är inget som kommer när det ”finns tid över” eller du ”får en lucka.” Du måste skapa tid. Därför behöver du schemalägga dina pauser. In med dem i kalendern! Precis som alla dina andra förpliktelser. Och det är lika viktigt att du ger dig själv en liten stund varje dag som en årlig lång, sammanhållen period.

Vila innan du blir trött. Inte när du är slutkörd.
I vilan vilar vi från det som pågår runt oss och låter saker vara så som de är.

Lägg in vilan först

Planera din kalender på så sätt att du börjar med att lägga in vilan. Blocka tiden. När du väl värnat om dina pauser kan du addera möten, arbetspass och resor.

Du har säkert en viss mötesrytm för din ledningsgrupp, för dina personalmöten eller planeringsdagar. På samma sätt behöver du hitta din vilorytm.

Författaren och prästen Tomas Sjödin skriver så fint om detta i sin bok Det händer när du vilar: Vilan ska komma först. Inte sist.

Micro-vila kan ge macro-effekt för ledarskapet

När jag var chef på Sveriges Television i Göteborg tog jag alltid en kort promenad runt tv-huset efter lunch. Den varade inte mer än 6 -7 minuter, men var helt perfekt för att få frisk luft, slappna av och ladda om inför eftermiddagens mötesrally. (Och ja, dessa vilo-minuter fanns i min kalender!)

Andra exempel på micro-vila:

 • 12 djupa andetag i lugn och ro.
 • Fysisk träning (utan telefon) ett par gånger i veckan. 
 • Tillbringa tid i naturen.
 • Skriv dagbok.
 • Lyssna på musik du tycker om.
 • Ett par minuters daglig meditation.
 • Sitt ner och ät lunch. Och ät med kniv och gaffel – ingen grab & go! – och definitivt inte framför datorn eller telefonen. 
 • Unna dig kvällar emellanåt då du faktiskt bara softar i soffan, glor i taket, sätter dig på balkongen, i trädgården, framför brasan och ”bara duger”. Utan dåligt samvete! 

Som du ser kan flera micro-pauser ge en macro-effekt. 

Ylva tar en paus
Ett par minuters micro-vila kan ge stor effekt.

Själv har jag satt ett eget mål för hösten när det gäller min vila: att inte arbeta på vägen hem från mina arbetsresor.

Det är en utmaning eftersom mejl och samtal och ofta samlats på hög när jag varit på resande fot. Men jag vet numera att resor sliter hårt på mig. Och därför har jag bestämt mig för att låta hemresorna bli tid för att vila, slumra eller lyssna på musik.  

Vilan ger oss ork för överraskningar

Vår vardag i dag är oförutsägbar och instabil. Ingen av oss vet vad morgondagen innehåller. För att mäkta med att ta sig an alla dessa överraskningar behöver du ha ork. Därför kan det vara klokt att vila innan man gjort slut på alla sina krafter. Då är du mer rustad att möta oväntade händelser.

Sammanfattningsvis: Det här med vila är givetvis ingen rocket science, men vi behöver ompröva vår inställning till den och lägga Luther på hyllan en gång för alla. 

På så sätt är vilan ett strategiskt verktyg när vi behöver ta oss igenom svårigheter och oväntade situationer.

Nu ställer jag några frågor till dig att reflektera över:

 • Vad är vila för dig?
 • Hur mår du i din kropp, i ditt sinne och i din själ när du har vilat?
 • Hur kan du få in vila i din vardag?
 • När planerar du in micro-pauser i din kalender?

Fler artiklar

Skylt med ordet Tystnad på ett bord.
Ledarskap

Att våga välja tystnad för att höra mer

Att våga välja tystnad kan vara obekvämt, stressande … och helt nödvändigt. I dagens högintensiva arbetsliv blir det allt viktigare att försöka få till tysta

Kvinna som dricker te och tittar ut genom fönster. Mediedrev.
Kris

Rapport inifrån ett mediedrev

Morgonen den 11 februari 2016 drabbas jag av mitt livs första och enda panikångestattack. Jag kan inte andas. Kroppen skakar okontrollerat. Hjärtat rusar. Jag är