Skitlägen på jobbet – så kom jag vidare

Det är på dagen två år sedan min yrkesroll som chef för SVT i Göteborg exploderade. Det har varit två dramatiska år och bakom det här leendet finns mycket sorg, smärta och tvivel. 

Det har inte gått en enda dag utan att jag funderat över varför det blev som det blev, vad jag kunde gjort annorlunda, varför några av mina mest röststarka medarbetare tog till sitt kraftfullaste vapen och varför min företagsledning svek mig.

Men jag har successivt lärt mig att leva med min sorg och med min smärta. De finns inom mig och går med mig. Men här finns också två andra kamrater: glädjen och tacksamheten. 

”Jag får ofta frågor om hur jag har kunnat ta mig vidare efter en sådan smäll.”

Det finns förstås flera skäl till att jag lyckats hantera läget. Men en avgörande faktor, tänker jag, är att jag har tränat på att uthärda när det är rörigt.

 

Våga vara bekväm i det obekväma

Mina 30 år i redaktionell miljö har lärt mig att våga vara bekväm när det är obekvämt. Som reporter på fältet, som arbetsledare i pressade lägen och som hög chef med stor verksamhet, organisatoriska dilemman och svåra frågor.

”Att i så många år ha tvingats ta risker och leta nya möjligheter har gjort mig starkare och ger förhållningssätt som är användbara i krislägen – både privat och i arbetslivet.”

I min nya roll som coach och rådgivare åt chefer, vd:ar och företag möter jag ofta så kallade skitlägen.

Chefer får sparken, vd:ar byts ut, företag omorganiserar, varslar, lägger ner eller fusionerar. Många gånger är sådana förändringar livsomvälvande för den enskilde.

 

Skitlägen är självklara delar av ledarskap

Och trots att skitlägen är självklara delar av ledarskap så pratar vi sällan om när det smäller och gör ont. När du får skulden. När du tar ansvar. När du står upp. När du blir syndabock.

Idag, när jag jobbar med människor som hamnat i olika skitlägen i arbetslivet, försöker vi hitta stabilitet i det instabila. Håll i det du kan. Ta ett försiktigt steg i taget.

”Förändring är konstant och ibland slår den dig på käften när du minst anar det. Det är förbannat smärtsamt. Det kan golva dig fullständigt.”

Men. Ett skitläge kan utvecklas till ett guldläge. Du kan komma Back On Track. 

Fler artiklar

Ylva M Andersson är professionell coach för ledare och chefer. Här coachar hon en kvinna,
Coaching

Vad gör en professionell coach?

Jag får ofta frågor om vad en professionell coach gör.Hur går det till egentligen? Och hur hittar man rätt coach?Här ger jag dig några svar.

Stressad kvinna sitter vid skrivbord och tar sig för pannan
Kris

Stress i kris – så påverkas du

Kris innebär alltid stress och stress gör oss till tämligen primitiva varelser. Vi fattar dåliga beslut, vi blir otrevliga, vårt omdöme vacklar och tålamodet är