Insikt med legogubbar och dinosaurier

Insikt via legogubbar och träfigurer? Japp. De här leksakerna kommer ofta fram i min coachning.  

När mina klienter vill prata relationer, kommunikation och organisatoriska dilemman kommer de väl till pass. Då lägger vi ut ”spelplanen” på bordet och så får klienten låta olika medarbetare, chefer eller kunder ikläda sig ny gestalt.

I coachningen väljer klienten själv vilka karaktärer som ska fram och vilka figurer som får ”spela” vilka roller. Det händer nämligen något extraordinärt när vi ställer oss lite utanför en situation.

A-ha:s och o-no:s = ny insikt

När vi kollar på den med distans får vi ofta nya perspektiv. Samtalet blir så mycket bättre och mer lösningsorienterat när man får plocka lite med händerna. Placera ut figurerna (personerna) på bordet, positionera dem, flytta runt dem eller till och med slänger dem av bordet. Jag ser ofta hur klienten kommer till insikt och får en massa ”a-ha:s” eller ”o-no:s” .

Med hjälp av fysiska figurer får vi ofta fatt på vad som händer i arbetsgrupper.

Vilka samarbeten funkar och vilka ska stärkas? Vilka medarbetare tycks aldrig prata med varandra?

”I min låda finns katter och ankor, doktorer och astronauter, en uggla, någon krokodil och ett par dinosaurier.”

Gissa vilka som används mest?

Dinosaurierna.

Det är ju en insikt i sig.

I coachning arbetar vi gärna med visualisering.  När det inte är läge för legogubbar eller träugglor då arbetar vi med oss själva – kropp, knopp och sinne.

”Det är rätt häftigt att röra sig i olika dimensioner också.”

Att se på sig själv eller en situation utifrån olika tidsperspektiv ger ofta ny insikt. Att blunda, föreställa sig att man befinner sig i ett visst läge, på en viss plats med specifika resurser blir ett sätt att mentalt förbereda sig för saker man tidigare kanske tyckt varit läskiga.

Insikt via walk & talk

Coachning är en kreativ och tankeväckande process. Det är sällan prat i två fåtöljer. Själv arbetar jag gärna fysiskt i rummet och så fort klienten vill och samtycker så gör jag gärna coachning på promenad i en walk & talk.

Insikt via walk & talk - ett utmärkt sätt att få nya perspektiv.
Att prata och röra på sig samtidigt = tanken går framåt.

Den stora poängen med coachning är att utmana dina rådande tankar.

Och alla sätt (som du säger ok till) som vidgar dina perspektiv kommer att vara hjälpsamma för dig på vägen mot dina mål.

Fler artiklar

Ylva M Andersson är professionell coach för ledare och chefer. Här coachar hon en kvinna,
Coaching

Vad gör en professionell coach?

Jag får ofta frågor om vad en professionell coach gör.Hur går det till egentligen? Och hur hittar man rätt coach?Här ger jag dig några svar.

Stressad kvinna sitter vid skrivbord och tar sig för pannan
Kris

Stress i kris – så påverkas du

Kris innebär alltid stress och stress gör oss till tämligen primitiva varelser. Vi fattar dåliga beslut, vi blir otrevliga, vårt omdöme vacklar och tålamodet är