Personligt bokslut hjälper dig med dina steg framåt

De senaste dagarna har jag ägnat mig åt att göra ett eget, personligt bokslut. Att titta tillbaka på året som gått och och blicka framåt ger mig vägledning i vad jag vill att mitt nya år ska innehålla.

Om vi verkligen vill ta kommando över våra liv och åstadkomma resultat på riktigt behöver vi ”skjuta ut oss” en stund då och då, reflektera över det år som varit och ta ut riktningen för nästa. Annars riskerar vi att bara åka med och då blir det som det blir – utan att vi väljer aktivt och medvetet.

”Finns det ett bättre tillfälle än nu, när ett verksamhetsår lider mot sitt slut och ett nytt år står för dörren?”

Ett personligt bokslut ger många insikter:

  • God överblick om vad som funkat och vad du är nöjd över.
  • Förståelse för vad som inte alls är ok och vad du inte längre vill göra eller vem du vill vara. Vad du vill förändra, alltså.
  • En stunds allvar och strategiarbete kring vad du drömmer om, siktar mot, önskar och vill pröva.

För mig är det dessutom viktigt att lista mina ”tack”. Vi verkar alltid i sammanhang tillsammans med andra och ibland ser vi inte alltid vilka människor som är avgörande för vår framgång och vårt välmående. Så glöm inte bort vilka relationer som gett dig energi. (Och vilka som tagit din energi också, förstås.)

Vill du testa ett personligt bokslut?

För årsskiftet 2021/2022 har jag gjort en mall för mitt personliga bokslut med tio reflektionsfrågor som jag ställer mig själv och delar med mina klienter. Du är varmt välkommen att ladda ner dem här.

Men det här med årliga bokslut är inget nytt. Det har jag ägnat mig åt länge, och redan 2016 skrev jag om min rutin att göra personliga bokslut. Det blev ett av mina mest delade blogginlägg det året. I inlägget beskriver jag fyra delar som du kan inventera. Det är en enkel fyr-fältare som jag har jag använt för mig själv i många år. När jag var chef gjorde jag den tillsammans med mina medarbetare.

Du hittar guiden till hur du ska göra här.

Det handlar om att lista det du är NÖJD med, det du vill SLUTA med, det du vill TESTA och det du vill TACKA för.

Den som inte har så mycket tid, eller för den delen så mycket ork, kan nöja sig med att i lugn och ro få fatt i en symbol, en bild eller en metafor som vägleder in i 2022.

En av mina klienter tog fram bilden av ett stort, tjockt vitt stearinljus. Det blev en viktig symbol för hans ambition att få tid för inspiration och ny kunskap, att vara öppen och nyfiken på andra. En härlig symbol, eller hur? Och den rymmer så mycket mer än ett ljus.

Tacka dig själv i personligt bokslut

Och slutligen i ditt personliga bokslut: glöm inte att tacka dig själv. Formulera dina prestationer, det du är stolt över och vad du lärt dig under året. Klappa dig själv på axeln.

Varför då?

För att du orkar. För att du bryr dig. För att du vill, vågar och väljer. För att du är du.

Du går upp varje morgon, du strävar, du bidrar med mycket gott, du fattar kloka beslut, du tar hand om dig själv och de dina. Du duger, du navigerar i svårigheter, du tar dig framåt. Du är du. Vila i det.

VARMT lycka till med ditt personliga bokslut!

Fler artiklar

En tre-stegs-guide för att reflektera.Kvinna som sitter vid bord, dricker kaffe och skriver.
Coaching

En tre-stegs-guide för att reflektera

Det pratas mycket om reflektion. Men vad är reflektion egentligen – och varför är det viktigt? Här får du en tre stegs-guide för att reflektera

En planta som växer upp ur en hand.
Ledarskap

Sex misstag du bör undvika i förändring

Det är lätt att begå misstag i förändring. Historiskt sätt har vi fokuserat på systemet. Nu är det dags att sätta ljuset på människan. Vi