Personligt bokslut hjälper dig med dina steg framåt

Den här helgen har jag lagt tid på att göra ett eget, personligt bokslut. Att titta tillbaka på året som gått och och blicka framåt ger mig vägledning i vad jag vill att mitt nya år ska innehålla.

Om vi verkligen vill ta kommando över våra liv och åstadkomma resultat på riktigt behöver vi ”skjuta ut oss” en stund då och då, reflektera över det år som varit och ta ut riktningen för nästa. Annars riskerar vi att bara åka med och då blir det som det blir – utan att vi väljer aktivt och medvetet.

Finns det ett bättre tillfälle än nu, när ett verksamhetsår lider mot sitt slut och ett nytt år – ett helt nytt decennium – står för dörren?

Ett personligt bokslut ger massor:

  • God överblick om vad som funkat och vad jag är nöjd över.
  • Insikter om vad som inte alls är ok och vad jag inte längre vill göra eller vara.
  • En stunds allvar och strategiarbete kring vad jag drömmer om, siktar mot, önskar och vill pröva.

För mig är det dessutom viktigt att lista mina ”tack”. Vi verkar alltid i sammanhang tillsammans med andra och ibland ser vi inte alltid vilka människor som är avgörande för vår framgång och vårt välmående.

Redan 2016 skrev jag om min rutin att göra personliga bokslut. Det blev ett av mina mest delade blogginlägg det året.

I inlägget beskriver jag fyra delar som du kan inventera. Det är en enkel fyrfältare som jag har jag använt för mig själv i många år. När jag var chef gjorde jag den tillsammans med mina medarbetare.

Vill du också testa att göra ett personligt bokslut?

Du hittar guiden till hur du ska göra här.

Det handlar om att lista det du är NÖJD med, det du vill SLUTA med, det du vill TESTA och det du vill TACKA för.

Som tillägg till fyrfältaren ställer jag mig också numera dessa frågor:

Vilka gränser behöver jag sätta upp för mig själv under året?

Många gånger tror vi att det finns utrymme för hur mycket som helst … men i grunden är vi människor hopplöst begränsade. Att definiera vad vi vill vara tillgängliga för och vad vår energi ska användas till är avgörande för att undvika att dräneras fullständigt.

Innerst inne vet vi ofta vad vi behöver släppa taget om, eller hur? Så gör det!

Vilka mönster vill jag inte återupprepa under 2020?

Snacka om att det är smärtsamt att se sig själv gå på repeat och göra samma misstag igen och igen!! Zznark. Att lyfta upp det där i ljuset och formulera att ”nej, så vill jag inte göra 2020″ är visserligen en smula genant men helt nödvändigt.

Vilket är mitt ledmotiv – ett enda ord – som jag vill ha för året?

Att låta hela mitt system få fatt i det som hela jag längtar efter och som blir en sorts rubrik för året tar sin tid och är inte enkelt, men en viktig vägledning framåt. Ju mer knivskarpt och tydligare vi formulerar vårt ledmotiv desto enklare blir det att följa. Fast ibland kommer livet emellan …

I år har jag haft ordet ”frid” som mitt ledmotiv. Det verkade så självklart i december 2018. Jag ville etablera lugn, enkelhet och harmoni in i såväl mitt personliga som mitt professionella liv. Men 2019 blev inte alls som jag föreställt mig så när jag nu gjorde min återblick och skulle sammanfatta 2019 då blev det i stället ”kamp”… Att få syn på det är också viktigt! Jag hade en föresats och en intention, men livet ville annorlunda. Det ska förstås inte hindra oss från att försöka hålla oss på den väg vi väljer.

Så nu går jag och känner på olika ledmotiv för 2020. Smakar på dem, vänder och vrider på dem. Senast på nyårsafton ska jag ha bestämt mig …

Ett personligt bokslut där du tackar dig själv

Och slutligen i ditt personliga bokslut: glöm inte att tacka dig själv. Formulera dina prestationer, det du är stolt över och vad du lärt dig under året. Klappa dig själv på axeln.

Varför då?

För att du orkar. För att du bryr dig. För att du vill, vågar och väljer.

Du går upp varje morgon, du strävar, du bidrar med mycket gott, du fattar kloka beslut, du tar hand om dig själv och de dina. Du duger, du navigerar i svårigheter, du tar dig framåt. Du är du. Vila i det.

VARMT lycka till med ditt personliga bokslut!

Fler artiklar

Kris

Stress i kris – så påverkas du

Kris innebär alltid stress och stress gör oss till tämligen primitiva varelser. Vi fattar dåliga beslut, vi blir otrevliga, vårt omdöme vacklar och tålamodet är