9 böcker om ledarskap som inspirerar

Nelson Mandela. Mumintrollet. Måsen Jonathan. Alla lär oss något om ledarskap. Som chef behöver du ständig utveckling och inspirationen finns närmare än du kanske tror. Här kommer tips på 9 böcker om ledarskap.

Jag har alltid varit en bokslukare.

Och jag läser allt. Nobelpristagare, deckare, feelgood, poesi, dramatik, facklitteratur… Jag älskar biografier över svenska och utländska politiker och företagare, som ger inblick i olika händelser och avgörande beslut i historien.  

När jag så fick möjlighet att ge ut en egen bok, Leda i ständig förändring, som lanserades i februari 2022, inkluderade jag en lista på 20 böcker om ledarskap som inspirerat mig under alla år i mediebranschen. Här väljer jag att tipsa om nio av dem.

1. Jonathan Livingstone Seagull (Richard Bach)

En viktig bok om att våga följa sina drömmar, krossa begränsningar och strunta i vad “andra tycker”. Jonathan är en ung mås med ambitioner och en stor längtan. En längtan efter att flyga. Flyga högt. Och högst.

Men den unge måsen är inte som de andra i flocken som “bryr sig mer om att äta än att flyga.”

Trots spott och spe väljer Jonathan att ändå följa sin längtan och bryta mot normer. Han testar. Tänjer. Misslyckas. Faller. Men till slut når han precis dit han vill. Och blir precis den han vill.

Det finns många fina citat i boken. Det kanske mest centrala är “Vi är fria att gå dit vi vill och vara vad vi är.”

Inte så konstigt att boken ofta rekommenderas av coacher världen över.

”Vi är fria att gå dit vi vill och vara vad vi är.”

Jonathan Livingstone Seagull

2. Det som ger hoppet liv (Lars Björklund)

Den här boken fick jag av en av mina bästa vänner när jag var i djup kris efter en turbulent och smärtsam period i mitt yrkesliv. Jag tror inte att hon då anade vilken tröst boken gav.

Lars Björklund, som är präst och tidigare kaplan vid Sigtunastiftelsen, skriver om fem förutsättningar för att våga hoppas när allt verkar hopplöst och att våga resa sig efter en knock.

Vi behöver följande:

  • Se verkligheten som den är.
  • Hitta en trygghet mitt i kaos.
  • Känna andras omsorg.
  • Tillåta och välkomna alla känslor.
  • Ha ett språk för det svåra sång, ord eller lek.

Idag möter jag ofta klienter som på olika sätt drabbats av stora förluster i sitt yrkesliv. De kan ha blivit avskedade eller baktalade. De kan ha fått nya oönskade arbetsuppgifter i en omorganisation eller blivit brutalt beskrivna i mediedrev. 

Då är boken Det som ger hoppet liv en stor tröst för många.

3. Lev kreativt (Julia Cameron)  

Har man en gång läst Julia Camerons bok om kreativitet blir man inte densamma. Julia uppmanar alla att skriva “Morning Pages”, det vill säga att börja dagen med att, i lugn och ro, bara flödesskriva. Gärna tre sidor.

Här skriver du utan någon större eftertanke, utan krav på snygga formuleringar eller på att någon annan ska läsa. Du bara skriver. Sida upp och sida ner.

På så sätt tömmer du huvudet, får ur dig alla tankar och känslor som snurrar. Saker som tar energi eller som du oroar dig för. Men du får också fatt i det som sporrar och inspirerar dig.

Jag rekommenderar ofta mina klienter att avsätta en stund på morgonen åt att skriva. Det inte bara ökar självkännedomen och förmågan till reflektion. Det gör dig också mer kreativ.

Läs och lyssna gärna på Julia Cameron här.

4. Den långa vägen till frihet (Nelson Mandela)

Det här är Mandelas självbiografi som beskriver hela hans liv från barndomen till presidentämbetet.

Det är en ganska mastig bok, men flyhänt skriven, och den ger inblick i ett helt unikt livsöde. Det är en berättelse om övertygelse och beslutsamhet, motståndskraft och resiliens och en makalös tro på människans förmåga att åstadkomma något gott. Dessutom är det en konkret handbok i att leda sig själv och i att leda andra.

Mandela och Mumintrollet är två förebilder i ledarskap.
Mumintrollet & Mandela – två av mina förebilder i ledarskap

5. Kometen kommer (Tove Jansson)

Boken, som är Janssons första “riktiga” om Mumintrollen, kom ut 1946 när freden i Europa var ny och skör, och den handlar om hur vi förhåller oss till kris och katastrof.

I Muminvärlden är katastrofhoten ständigt närvarande och Tove Jansson påminner oss om att jorden alltid, på ett eller annat sätt, är på väg mot undergång. Precis som vi alla, från födseln, alltid är på väg mot döden. Hur krasst det än kan låta.

Boken genomsyras av en sorts carpe diem-känsla och den blir särskilt tydlig när Bisamråttan (filosofen med mustasch och långa polisonger) plötsligt utbrister: ”Spring och lek! Lek så länge du får leka. Vi kan ändå inte göra någonting åt saken så det är lika bra att ta det filosofiskt.”

Den här attityden påminner till viss del om Stockdale-paradoxen, som jag skriver om i min bok.

Jag tror att Tove Jansson vill att vi hittar ett sunt förhållningssätt till ständig, stökig förändring. Inte genom att kapitulera och ge upp utan genom att rädda vad som räddas kan, göra vad som göras kan och sedan acceptera allt det andra.

Och givetvis genom att se till att packa handväskan (Muminmammans attribut) med saker som kan krävas i oväntade situationer: ståltråd, magpulver och inte minst karameller.

”Spring och lek! Lek så länge du får leka.”

Bisamråttan

6. The Five Levels of Leadership (John C Maxwell)

Johan Maxwell är amerikansk författare, talare och ledarskapsguru, född 1947. Han har skrivit en lång rad böcker –  lättlästa, inspirerande och matnyttiga – och är fortfarande väldigt aktiv på sociala medier.

The Five Levels of Leadership kom första gången 2011 och här beskriver han att ledarskap handlar om inflytande. De som som vet hur de kan påverka och “få människor med sig” leder mer effektivt.

Ledarskap är ett verb, menar Maxwell, och utmaningen för alla ledare är att skapa förändring och driva verksamhet framåt. De fem olika stegen är olika grad av mognad för att leda.

“Målet är inte att leva för evigt. Livets mål är att lämna något efter sig som kan leva för evigt”, är Maxwells ledstjärna.

 

7. Pippi Långstrump (Astrid Lindgren)

Ja – alla vi som vuxit upp med Pippi har fått stora doser av kreativitet, egensinnighet och självförtroende. Pippi är helt och hållet sann mot sig själv. Hon kan själv, gör som hon vill och har ett personligt mod utöver det vanliga: ”Det här har jag aldrig provat tidigare, så det klarar jag helt säkert!”  

Och så är hon både stark och snäll. Goda egenskaper för alla ledare.

”Det här har jag aldrig provat tidigare, så det klarar jag helt säkert!”

Pippi Långstrump

8. Tisdagarna med Morrie (Mitch Albom)

En underbar liten pärla om meningen med livet. Sociologiprofessorn Morrie Schwartz ligger för döden, men in stället för att tyna bort, bestämmer han sig för att göra döden till sitt sista projekt. Sportjournalisten Mitch Albom är hans forne elev och blir den som får förtroendet att teckna ned hans erfarenheter. De träffas regelbundet, på tisdagar, för att skärskåda ämnen som känslor, kärlek, förlåtelse, saknad och död. Förutom en mängd filosofiska resonemang beskrivs också relationen mellan en mentor och adept.

9. Den lille prinsen (Antoine de Saint-Exupéry)

Filosofisk fantasy från 1940-talet! En av världens mest älskade böcker om vänskap och kommunikation. Hur vi förstår – eller inte förstår – varandra. Vilka föreställningar och antaganden vi gör. Den lille prisen, som dyker upp från planeten B612, träffar på en pilot som tvingats nödlanda i Saharaöknen. Medan piloten försöker laga sitt plan konverserar de två om ditt och datt.

Fler böcker att inspireras av

Detta är några av de böcker om ledarskap som har haft stor betydelse för min egen ledarutveckling. De flesta här är skönlitterära böcker. Man kan läsa många managementböcker. Det har jag gjort – och jag har ju till och med skrivit en – men det finns något tilltalande i att läsa välskrivna historier som på ett levande sätt beskriver det som stundtals kan bli torr teori i facklitteraturen. 

I min egen bok listar jag ytterligare 11 böcker om ledarskap. Välkommen att botanisera där! Och sen är jag förstås väldigt nyfiken på vilka böcker om ledarskap som har påverkat dig genom åren.

Hör gärna av dig eller kommentera här nedan.

Fler artiklar

Kvinna som dricker te och tittar ut genom fönster. Mediedrev.
Kris

Rapport inifrån ett mediedrev

Morgonen den 11 februari 2016 drabbas jag av mitt livs första och enda panikångestattack. Jag kan inte andas. Kroppen skakar okontrollerat. Hjärtat rusar. Jag är