10 enkla sätt att skapa en lärande organisation

Vi är dåliga på att skapa lärande organisationer. Trots att ”det livslånga lärandet” numera är en vedertagen paroll tycks det vara mer av läpparnas bekännelse än konkret handling i våra verksamheter idag.

10 enkla sätt att skapa en lärande organisation tar sitt avstamp i en ny framtidsstudie från fackförbundet Ledarna Framtiden i det nya normala. Den visar nämligen svart på vitt att vi är riktigt dåliga på lärande.

När rapporten, som bygger på svar från 5 000 chefer, presenterades förra veckan var jag inbjuden till Stockholm för ett panelsamtal.

Rapporten visar på hur vår arbetsvardag och vårt ledarskap har förändrats under pandemin, och rapporten är matnyttig och läsvärd.

Vi saknar processer för lärande

Det som fångade mitt intresse lite extra var det här med avsaknaden av strukturer och processer för lärande.

Rapporten visar nämligen något ganska dystert:

  • Knappt hälften av de tillfrågade cheferna gör individuella utvecklingsplaner för sina medarbetare.  
  • Endast en fjärdedel uppger att det finns individuella planer för chefers utveckling.

75 procent av alla chefer har alltså ingen utvecklingsplan.

World Economic Forum gör regelbundet omfattande undersökningar om framtidens arbetsmarknad The Future of Jobs Report.

Den senaste rapporten blickar mot 2025 och här intervjuas ledare från totalt 291 bolag runt om i världen för att fånga hur arbetskraftsbehovet förändras och vilka förmågor som efterfrågas. Bilden här nedan, som är hämtad från min bok Leda i ständig förändring, är tydlig.

Vi behöver medarbetare och chefer som är flexibla, kreativa, problemlösande och som ständig är beredda på att lära om, lära av och lära nytt.

Så om du som chef inte redan har en tydlig idé och hur du vill utveckla dig själv och din organisation, då är det hög tid!

Aktivt lärande är en de mest efterfrågade förmågorna på arbetsmarkanden just nu.
Ur boken Leda i ständig förändring av Ylva M Andersson

Aktivt lärande skapar förändringsförmåga

Ett av de allra viktigaste skälen till att arbeta med ständigt lärande och utveckling handlar om att odla förändringskompetens. Aktivt lärande hänger nämligen ihop med förändringsförmåga. Om vi tränas i att ständigt lära nytt, möta världen med ett öppet sinne, då kommer vi också att ha mycket lättare för anpassning när så krävs.

Nå, säger någon, vi har inte råd.

Vi har inte tid, säger en annan.

Vi vet inte var vi ska börja, säger en tredje.

Och då säger jag: Du har tid och du har råd för annars äventyrar du hela din verksamhet.

Självklart kan du lägga hur mycket tid och resurser som helst på utbildningar, konsultinsatser och utvecklingsarbete. Du behöver alltid säkerställa högsta möjliga kompetens och uppdatera befintlig expertis, nya verktyg, nya arbetssätt med mera.

Men du kan också göra väldigt mycket som inte tar en massa resurser i anspråk. Det handlar om att sätta ett nytt mindset i din organisation.

10 enkla sätt att skapa en lärande organisation

Jag förordar små steg för stora resultat så här kommer 10 enkla sätt att skapa en lärande organisation.

  1. Identifiera vad ni som organisation behöver lära mer av.
    Vilka luckor behöver ni fylla? Hur kan ni behålla er konkurrenskraft? Tänk inte enbart på vad som är ”nyttigt” utifrån er verksamhets expertis utan gör också lärandet roligt och utmanande.
  2. Sätt tydliga mål.
    Säkerställ att alla (ja, alla!) i verksamheten har årliga utvecklingsplaner – och förstås att de genomförs! Ge medarbetarna maximalt inflytande över sin egen utveckling.
  3. Botanisera.
    Det finns ett enormt utbud av gratis online utbildningar. (Kika gärna på de som kostar en slant, också.)
  4. Belöna.
    Värdera, prioritera och premiera de som är nyfikna och vill lära nytt.  
  5. Lär av varandra.
    Inventera vilka kunskaper som gruppen besitter och dela med er. Håll interna föreläsningar och workshops. Och se till att alla får ansvar för att leda/dela med sig minst någon gång per år.
  6. Gör studiebesök.
    Boka in gästspel hos kollegor, konkurrenter och lär av dem. Låna deras bästa idéer. Ta själv emot besök på samma sätt.
  7. Bokcirkel. Poddcirkel. Netflixcirkel.
    Läs, titta eller lyssna på något som känns spännande och intressant och samtala sedan om era olika intryck. Att höra hur andra ser på världen är väldigt lärorikt.
  8. Fri, förutsättningslös utveckling.
    Avsätt några hundralappar till varje medarbetare, att spendera helt efter eget huvud. Det kan vara allt från akvarellmålning till healing. Man vet nämligen inte alltid vilken kompetens som kan inspirera till nya lösningar i den här världen…
  9. Använd en coach.
    Att aktivt arbeta med en coach för att stretcha sina förmågor är värdefullt. För dig som är chef skulle jag säga att det kan vara den viktigaste investering du gör. Men anlita gärna coacher också till dina medarbetare.

Integrera det du redan kan

Men lärande innebär inte enbart att man tillför ny kunskap. Det handlar lika mycket om att integrera det man redan kan. Och här kommer reflektion in som ett viktigt verktyg. Det är nummer 10 på min lista.

10. Inför regelbunden reflektion

Det här är det absolut enklaste, billigaste och kanske också det mest effektiva sättet att öka lärandet i en organisation.

Att på egen hand och/eller tillsammans med andra ägna en stund åt att fånga vad som är viktigt på riktigt. Vi delar med oss av lärdomar vi själva gjort och lyssnar till andras. På så vis ökar vi våra insikter. Vi får fatt i vad som fungerar bra och vad som kan göras annorlunda. Det är utveckling på riktigt.

På Ledarnas seminarium i veckan pratade jag en del om reflektion. Du kan se ett kort klipp här:

Läs gärna också den här bloggen: En tre-stegs-guide för att reflektera.

Och vill du ha lite inspiration om hur man kan arbeta med reflektionsfrågor är du välkommen att ladda ner Ditt personliga bokslut.

Detta är 10 enkla sätt för att skapa en lärande organisation. Jag är helt övertygad om att du har betydligt fler. Vilka vill du dela med dig av?

Fler artiklar

Kvinna som dricker te och tittar ut genom fönster. Mediedrev.
Kris

Rapport inifrån ett mediedrev

Morgonen den 11 februari 2016 drabbas jag av mitt livs första och enda panikångestattack. Jag kan inte andas. Kroppen skakar okontrollerat. Hjärtat rusar. Jag är

Ylva M Andersson är professionell coach för ledare och chefer. Här coachar hon en kvinna,
Coaching

Vad gör en professionell coach?

Jag får ofta frågor om vad en professionell coach gör.Hur går det till egentligen? Och hur hittar man rätt coach?Här ger jag dig några svar.

Stressad kvinna sitter vid skrivbord och tar sig för pannan
Kris

Stress i kris – så påverkas du

Kris innebär alltid stress och stress gör oss till tämligen primitiva varelser. Vi fattar dåliga beslut, vi blir otrevliga, vårt omdöme vacklar och tålamodet är