7 tips för dig som ska jobba hemma i coronatider

Allt fler uppmanas nu att jobba hemma. Men hur blir du effektiv när så mycket annat kan distrahera? Här är mina 7 bästa tips.

I tisdags kväll, på tåget hem från Stockholm, blev jag dålig. Symptom som kan vara en vanlig förkylning eller influensa, men lika väl Corona. Har rört mig bland mycket folk över hela landet den senaste tiden så för att ta det säkra före det osäkra bestämde jag mig för att sätta mig själv i hemmakarantän.

Jag har ställt in alla fysiska möten och erbjuder mina 1:1-klienter möten online.

Digitala ytor och videomöten vid hemmajobb

William, min medarbetare, håller sig också hemma. Han och jag samarbetar via våra gemensamma digitala arbetsytor och Zoom.

Nu vidtar alltfler arbetsgivare åtgärder. Min man blev igår hemskickad i två veckor då hans arbetsplats stänger. Snart lär skolor och universitet också stänga.

Men när man nu ska arbeta och leverera hemifrån – hur får man jobbet gjort?

Här ger jag några konkreta tips så du kan leda dig själv på hemmakontoret.     

Gå till jobbet fast du kan jobba hemma

1. Behåll din morgonrutin
Gör som du brukar. Stig upp som vanligt och kom in i din jobbrutin genom att duscha, klä på dig och kanske till och med ta en promenad som om du skulle ta dig till din arbetsplats.

2. Klä på dig
Risken med att slafsa runt i mysbyxor är att hjärnan tror att du är hemma och ”drar”. Många framgångsrika entreprenörer som jobbar hemma sätter på sig sina vardagskläder eller klär rent av upp sig. Att ha på sig formella kläder påverkar nämligen vårt kognitiva tänkande och gör att vi ”tänker bredare”, visar forskning från Columbia University i USA.

3. Inrätta en arbetsplats
Visst är det skönt att hänga i soffan eller sitta i sängen med datorn, men du blir mer produktiv och kreativ om du inrättar en arbetsplats. Det är också så att arbetsgivaren har ansvar för arbetsmiljön även i hemmet. Så försök återskapa en professionell arbetsplats. Kanske har du ett skrivbord hemma – annars får köksbordet duga. Se till att du har en bra stol och de redskap och verktyg som hjälper dig att fokusera på jobbet så som trådlös mus, externt tangentbord, handledsskydd.

4. Sätt en ram för arbetsdagen
Försök följa dina normala arbetstider och rutiner. Var tydlig med när dagen börjar och när den slutar. Det är extra viktigt om ni är flera i samma familj som arbetar/studerar hemifrån. Kom överens om vad som gäller. Planera in dina pauser och se till att du äter lunch och gärna också kommer ut i friska luften en stund.

Håll kontakt med dina kollegor när du ska jobba hemma

5. Håll kontakt med dina kollegor
Dagens teknik gör det enkelt att hålla kontakten med dina kollegor. Ni kan med fördel organisera onlinemöten med tydliga syften, men också virtuella fikor/luncher. Är ni inte så många i företaget eller i ditt team kan ni också ha som rutin att ha ett kortare morgonmöte för att checka in arbetsdagen. Du som chef har ett stort ansvar att föra en kontinuerlig dialog med dina medarbetare, säkerställa att de mår bra, att de vet vad som förväntas och kanske allra viktigast: att de inte arbetar för mycket. För i motsats till vad många tror är det många som blir övermbitiösa på hemmakontoret och gör mer än vad de skulle gjort på jobbet. 

6. Sätt upp mål
Vad du vill hinna med under arbetsdagen? Skriv ner dina mål. Stäm av med din chef vad hon/han förväntar sig. 

7. Jobba effektivt
Du kan med fördel använda dig av ”pomodoro-tekniken”. Jobba fokuserat utan distraktioner (alltså ingen telefon och inga mejl) under 25 minuter. Ta sedan 5 minuters paus. Res dig upp. Sträck på dig. Hämta kaffe. Och så på’t igen. 25 nya minuter. Kör tre rundor och ta sedan en något längre paus.

Vobba inte när du ska jobba hemma

Och du! Nu, när vi är inne i en aggressiv coronaperiod, se också till att ta hand om dig själv. Vobba inte! Är du sjuk ska du vila. Ha en dialog med din arbetsgivare om vad som är rimligt och inte.

Om du känner att du, av olika skäl, vill bolla tankar och känslor kan du alltid boka in ett strategisamtal med mig. Det kan vara värdefullt att sortera lite med en coach. Just nu har jag släppt ett antal onlinetider. Du hittar tiderna i min kalender.

Är så nyfiken på om du har fler tips på hur vi kan få jobbet gjort hemifrån? Dela gärna med dig!

Fler artiklar

Ylva M Andersson är professionell coach för ledare och chefer. Här coachar hon en kvinna,
Coaching

Vad gör en professionell coach?

Jag får ofta frågor om vad en professionell coach gör.Hur går det till egentligen? Och hur hittar man rätt coach?Här ger jag dig några svar.

Stressad kvinna sitter vid skrivbord och tar sig för pannan
Kris

Stress i kris – så påverkas du

Kris innebär alltid stress och stress gör oss till tämligen primitiva varelser. Vi fattar dåliga beslut, vi blir otrevliga, vårt omdöme vacklar och tålamodet är