Förändringstakten: Från trötthet till fokus

Känns det som att du springer med tom tank i alla förändringsprojekt? Och att du är en smula slutkörd och trött? När vi lägger all vår energi på att driva framåt, glömmer vi ofta en sak – att ladda vårt eget batteri.

När laddade du senast din telefon?

Förmodligen alldeles nyss, eller hur? Eller så har du den på laddning just nu?

De flesta av oss låter inte mobilbatteriet gå ner till noll – då blir vi rent tossiga! – men när det gäller våra egna resurser är vi mindre noggranna.

Men när laddade du ditt eget batteri?

Förändringstakten kräver en ny strategi

Många chefer och ledare har initierat och hanterat förändring konstant under många år nu. Det börjar fresta på, och det kommer allt fler undersökningar om hur chefer mår. Resultaten är alarmerande.

I en studie från Development Dimensions International – Global Leadership Forecast 2023 – säger 72 % av 15 000 chefer att de är slitna och utmattade efter dagens slut.

Svenska fackförbundet Ledarna visar i sin rapport Att vara chef (2023) att hälften av alla chefer saknar tid för återhämtning. Samma rapport visar också att 40 % av cheferna funderar på att byta jobb – eller kliva av sin chefsroll.

Så här kan vi ju inte ha det!

Företag och organisationer med alla medarbetare och chefer fyller en viktig funktion i att leda utvecklingen och fatta beslut som tar oss i rätt riktning. Då kan vi inte vara slutkörda.  

Vi behöver alltså på allvar hitta nya strategier för att skapa arbetsmiljöer som främjar kreativitet, välmående och hållbarhet – samtidigt som vi inte äventyrar leverans och resultat.

Reflektion är nyckeln till hållbar prestation

Reflektion är en kraftfull teknik för att ladda om, öka sin självmedvetenhet, utveckla sina egna styrkor och identifiera mönster. Genom att regelbundet stanna upp och reflektera, över både framgångar och utmaningar, kan du skapa nya insikter och fatta smartare beslut. Testa att lägga in en kort reflektionsstund varje dag, kanske i slutet av arbetsdagen. Vad gick bra? Vad lärde du dig? Hur härbärgerade du din energi under dagen? Och vad tar du med dig framåt?

Om du är nyfiken på att läsa mer om just reflektion så har jag en hel blogg om det.

Skapa en tallriksmodell för välbefinnande

Healthy Mind Platter är en modell, utformad av Dan Siegel och David Rock, och som visar hur vår hjärna behöver olika typer av aktiviteter för att fungera optimalt. Precis som kroppen mår bäst av en balanserad kost, behöver hjärnan en ”mental kost” av olika aktiviteter.

Siegel och Rock menar att vi under ett dygn helst ska få till följande områden i vår kostcirkel:

  • Fokustid
  • Relationstid
  • Fysisk rörelse
  • Bara-vara-tid
  • Reflektionstid  
  • Lektid
  • Sömn

Genom att få in dessa sju delar under ett dygn matar vi hjärnan med en väl avvägd och balanserad ”diet” och främjar därmed psykologiskt välbefinnande. Det leder i sin tur till förbättrat beslutsfattande, ökad produktivitet och kreativitet samt starkare relationer.

Som professionell coach ser jag ofta hur små, konsekventa beteendeförändringar och nya vanor kan göra stor skillnad. Kanske kan du börja med att införa korta pauser mellan möten – måste de vara 60 minuter enligt Outlooks grundinställningar? Kanske bokar du in regelbunden träning som en icke-förhandlingsbar del av din vecka? Du väljer.

Tallriksmodellen ger oss en god diet för hjärnan och ett ramverk för att stärka välbefinnandet.
Ylva M Andersson föreläser om hur vi ska orka förändringstakten.

Var en förebild och sätt tydliga gränser

Ledarskap börjar med dig. Om du vill undvika att bli trött i den höga förändringstakten måste du inse vilken påverkan du har på andra. När du som ledare visar att välmående är viktigt och sätter tydliga gränser för bland annat arbetstid, inspirerar du ditt team att göra detsamma.

The Mindful Business Charter är ett spännande brittiskt initiativ och uppmanar företag att skapa en kultur där välmående är prioriterat. Modellen lanserades 2020 och fokuserade ursprungligen på att hantera de höga stressnivåerna inom den juridiska sektorn, men har sedan dess expanderat till andra branscher och i dag finns bland annat Google, Lloyds bank och HSBC med på listan över företag som anammat konceptet.

Kontraktet bygger på fyra principer: öppenhet och respekt, smart mötes- och e-posthantering, respekt för vila och ledighet samt medveten delegering.

Här finns mycket att inspireras av!

Små justeringar skapar stora resultat

Det är lätt att känna sig överväldigad när förändringstakten är hög, men kom ihåg att det är de små stegen som ger långsiktiga effekter. Börja med en sak.

Kanske handlar det om att skapa rutiner för fokustid, införa dagliga reflektionsstunder eller bara ta en kort promenad runt kvarteret för att låta tankarna vandra. Sådana, till synes små steg, kan snabbt leda till stora resultat.

Tempot kommer inte att minska

Förändringstakten är här för att stanna. Det är upp till oss att nu omforma dagens arbetsliv så vi faktiskt mäktar med denna takt – och inte kör slut på oss själva och våra medarbetare.

Så här kommer en liten inbjudan:
Ta två minuter just nu, blunda och ta ett djupt andetag och sedan – reflektera helt kort över vilken liten förändring du kan göra i din vardag, just idag.

PS: Här är ytterligare ett av mina blogginlägg som vill uppmuntra dig till vila och paus.

Kvinna sitter på en veranda och skriver dagbok.
Underskatta inte en liten stund av ”bara-vara-tid”.

Fler artiklar

Kvinna som dricker te och tittar ut genom fönster. Mediedrev.
Kris

Rapport inifrån ett mediedrev

Morgonen den 11 februari 2016 drabbas jag av mitt livs första och enda panikångestattack. Jag kan inte andas. Kroppen skakar okontrollerat. Hjärtat rusar. Jag är

Ylva M Andersson är professionell coach för ledare och chefer. Här coachar hon en kvinna,
Coaching

Vad gör en professionell coach?

Jag får ofta frågor om vad en professionell coach gör.Hur går det till egentligen? Och hur hittar man rätt coach?Här ger jag dig några svar.

Stressad kvinna sitter vid skrivbord och tar sig för pannan
Kris

Stress i kris – så påverkas du

Kris innebär alltid stress och stress gör oss till tämligen primitiva varelser. Vi fattar dåliga beslut, vi blir otrevliga, vårt omdöme vacklar och tålamodet är