Dagbok för ledare: Praktiska råd för personlig utveckling

Ledarskap kan vara rörigt, men det finns en enkel, kraftfull vana som skapar stabilitet: Att skriva dagbok. Från barndomens första ljusblå bok till dagens digitala anteckningar har dagboksskrivande varit ett viktigt stöd i såväl min personliga som professionella utveckling.

Jag minns fortfarande min allra första dagbok. Jag var åtta år och fick en dagbok med en segelbåt på framsidan och med ett rött litet hänglås. Det var en stor sak att börja skriva ner tankar på vita, tomma ark och sedan kunna låsa om dem med en nyckel.

Jag var fast direkt.

I början var det enkla, korta meningar som beskrev dagens händelser, men med tiden utvecklades skrivandet till att inkludera djupare känslor och reflektioner. Jag ägnade mycket tid åt att försöka förstå mig själv och få perspektiv på olika situationer.

Dagbok med segelbåt och rött hänglås.

Det är fantastiskt att ha kvar sin allra första dagbok. Jag skriver inte mycket när jag är åtta år, men det är härliga små historier!

Jag har fortfarande kvar alla mina dagböcker. Idag fyller de en hel garderob och det händer att jag går tillbaka och bläddrar i dem. Ibland ler jag och skrattar åt en naiv beskrivning. Ibland sörjer jag med en Ylva som kämpat och burit tungt. Det är som att ha en konversation med mitt yngre jag.

Varför är dagbok för ledare viktigt?

Jag är en varm anhängare av att skriva dagbok. Det är en enkel och kraftfull metod för att främja självkännedom, reflektion och personlig utveckling. Det är ett verktyg som varit en viktig del av mitt eget ledarskap, och jag tror att alla chefer kan dra nytta av att införliva dagboksskrivande i din dagliga rutin.

För en tid sedan genomförde jag en snabb undersökning på LinkedIn för att utforska hur många som faktiskt skriver dagbok. Resultaten visade att 36 procent skriver ”då och då”, medan 30 procent har det som en daglig vana. 12 procent överväger att börja medan 21 procent kategoriskt avvisar tanken.

Hur kommer man i gång med dagbok för ledare?

  1. Börja enkelt:
    Det behöver inte vara något avancerat eller tidskrävande. Börja med att avsätta några minuter varje dag för att skriva ner dina reflektioner. Det behöver inte ens vara en sammanhängande text! Det går lika bra med enstaka ord, teckningar eller bilder som fångar viktiga insikter.
  2. Var ärlig och öppen: Det här är din egen, privata bok. Var inte rädd för att skriva ner dina sanna tankar och känslor, även om de är negativa eller svåra att hantera. Det är genom att konfrontera och bearbeta knasiga och motstridiga känslor som vi växer och utvecklas som individer och ledare.
  3. Håll i: Försök att skriva regelbundet, gärna vid samma tidpunkt varje dag. Detta hjälper dig att skapa en rutin och hålla dig engagerad i processen.
  4. Välj material och metoder som du tycker om. För dig som föredrar analogt skrivande rekommenderar jag att köpa en vacker bok och en skön penna. För dig som föredrar digitalt skrivande finns det många appar och andra verktyg att prova.

Vilka resultat får ledare som skriver dagbok?

Organisera dina tankar och känslor
Många av oss verkar i ett rasande tempo och när vi ska försöka sammanfatta veckan så minns vi knappt vad vi gjort. När du, i lugn och ro, skriver ner dina dagliga upplevelser fångar du viktiga ögonblick som annars riskerar att gå förlorade. Skrivandet kan också hjälpa dig att prioritera och se vad som är viktigt.

Upptäck dina mönster 
Genom att regelbundet formulera dig kan du identifiera mönster i dina beteenden och utveckla en djupare förståelse för dig själv och ditt ledarskap.

Minska stress  
I din dagbok kan du skriva precis vad som helst om precis vem som helst! Vräk ur dig sådant som du annars kanske skulle ha hållit inom dig. När du får ner tankarna och känslorna minskar du din stressnivå och når, i bästa fall, större klarhet. Ny forskning visar att dagboksskrivande verkligen har positiva effekter på vår hälsa.

Fatta klokare beslut 
Genom att använda en dagbok får du utrymme att utforska olika scenarier, analysera tidigare beslut och lära av såväl misstag och framgångar. Det stärker din förmåga att fatta bättre och mer genomtänkta beslut.

Fånga din kreativitet
När du skriver kan du randa ner alla glada och galna idéer du har. Privat och professionellt. Drömmar du har, saker du vill utforska.

Få perspektiv
Genom att gå tillbaka och läsa tidigare dagboksanteckningar ser du ofta klarare på sådant som var oklart i stunden. Du kan då identifiera lösningar och förbättring. Det är helt enkelt spännande att följa sin egen utveckling. 

I en tid där kraven på ledare är höga och tempot ständigt ökar, kan det vara lätt att tappa bort sig själv. Genom att införliva dagboksskrivande som en daglig vana, kan vi skapa en lugn och stabil oas.

Är du osäker på hur du börjar?

Då kan min blogg om reflektion vara en bra början. Här får du fler tips samt flera konkreta frågor att klura på.

Fler artiklar

Kvinna som dricker te och tittar ut genom fönster. Mediedrev.
Kris

Rapport inifrån ett mediedrev

Morgonen den 11 februari 2016 drabbas jag av mitt livs första och enda panikångestattack. Jag kan inte andas. Kroppen skakar okontrollerat. Hjärtat rusar. Jag är