Siktar du på fler följare – eller framtida ledare?

Vem leder här? Är det han som går först, hon i mitten eller han längst bak med staven? Kanske är det ingen av dem. Eller alla tre. Dagens ledarskap handlar inte alltid om att gå före – utan om att ge andra kraft att ta egna kliv.

Många säger att ledarskap handlar om att leda så att andra vill följa. Men i dagens snabbrörliga värld är det inte tillräckligt. För att lyckas behöver du leda så att andra också kan – och vill – leda.

Det är kärnan i mitt eget synsätt på ledarskap och precis vad Gallups senaste globala ledarskapsstudie också pekar på.

Ledarskap som förflyttar makt

För en månad sedan släppte amerikanska Gallup sin globala undersökning Leadership Needs of Followers där 30 000 personer i 52 länder svarar på vad de efterfrågar hos sina ledare.

Fyra saker sticker ut:

Hopp – en känsla av framtidstro och riktning
Tillit – ledaren agerar med ärlighet och integritet
Medkänsla – att känna sig sedd och förstådd
Stabilitet – trygghet och tydlighet, särskilt i osäkra tider

Samma behov beskriver jag i min bok Leda i ständig förändring (Liber, 2022) där jag använder två bilder för att förklara skiftet i ledarskap:

”Den ledare som söker följare går själv i frontlinjen, ligger alltid steget före och förväntar sig att gänget bakom hakar på. En härförare.”

”Den ledare som i stället söker ledare väljer att gå bredvid – eller till och med bakom – för att finnas till hands, säkerställa att alla har rätt förutsättningar och ge utrymme för egna initiativ. En vägvisare.”

Gallup bekräftar att den här förändringen är helt nödvändig. Medarbetare behöver inte bara riktning utan också utrymme att ta egna initiativ och hantera oväntade förändringar på egen hand. När tempot är högt och omvärlden skiftar snabbt kan ingen ensam sitta på alla svar. Det krävs en kultur där beslutsfattande, ansvar och anpassningsförmåga finns i hela organisationen – inte bara på chefsnivå.

Det här hänger tätt ihop med hur vi ser på människor. X-ledare och Y-ledare har olika människosyn och det påverkar hur vi bygger förtroende och delegerar.

Men hur ser det ut i praktiken? Hur känns det för en ledare att lämna ifrån sig makt?

Från kontroll till förtroende

För en tid sedan coachade jag en chef som var van vid att ha kontroll, att själv driva, bestämma detaljer och se till att inget föll mellan stolarna. Men arbetsbelastningen var ohållbar, och hon insåg att hon behövde börja delegera.

Ett första test blev att låta ett team ta fram en ny process för kunduppföljning. När resultatet kom tillbaka blev hon frustrerad.

”Det var inte alls det här jag hade tänkt mig!”

Men var lösningen egentligen sämre – eller bara annorlunda?

När hon ändå lät teamet testa sin egen metod visade det sig att den på flera punkter fungerade mycket bra. Dessutom var medarbetarna mer engagerade än någonsin. De ägde sin lösning – och tog dessutom ansvar för den.

Chefen insåg att hennes roll inte var att kontrollera varje detalj, utan att sätta riktning och ge förutsättningar. Det handlar om att omgruppera makt, omfördela mandat och förändra allas mindset.

Ett nytt ledarskap kräver ett nytt medarbetarskap

Företag tvingas i dag agera snabbare än någonsin. Vi behöver anpassa oss till AI, digitalisering, klimatkris, geopolitisk oro…och en helt ny världsordning. Då gäller det att ha koll på de faktorer som verkligen skapar framgång.

Gallup visar att 34 % av de anställda ser sin chef som den viktigaste positiva influensen i deras liv.

Det är ett stort ansvar, men framför allt en enastående möjlighet! En skicklig chef lockar inte bara andra att följa, de inspirerar dem att också leda.

Fem grundprinciper för ledarskap i en osäker värld

Gallups studie bekräftar det jag länge har sett – både i mitt eget ledarskap på hög nivå och i mitt arbete med att stötta chefer i och genom förändring. Nämligen att de ledare som lyckas bäst arbetar utifrån fem grundprinciper:

1. Du känner dig själv

Ledarskap börjar inifrån. En ledare som är medveten om sina styrkor, drivkrafter och utmaningar skapar trygghet – både för sig själv och för andra.

2. Du löser upp traditionella hierarkier

Människor vill ta ansvar, men de behöver mandat för att kunna göra det. De bästa ledarna fördelar makt och beslutsutrymme i hela organisationen.

3. Du fattar snabba beslut och vågar ta risker

I en snabb och oförutsägbar värld är det bättre att agera och justera än att fastna i perfektionism.

4. Du bygger förtroende

Tillit är en av de mest efterfrågade egenskaperna hos ledare. Att vara konsekvent, tydlig och transparent skapar en kultur där människor vågar ta initiativ.

5. Du sätter riktningen och visar vägen

Att ge en tydlig riktning handlar inte om att ha alla svar utan om att skapa mening och ett sammanhang där människor kan navigera själva.

Det här är inte ideal – det är praktiska nödvändigheter i dagens arbetsliv.

Ett modernt ledarskap handlar inte om att samla följare. Det handlar om att skapa fler ledare.

Hur ser du på ditt ledarskap? Leder du för att andra ska följa – eller leder du för att fler ska kunna ta täten?

Vill du leda med mer kraft och mindre kontroll?

Prenumerera på mitt nyhetsbrev för fler reflektioner och verktyg 

Fler artiklar

Kvinna som dricker te och tittar ut genom fönster. Mediedrev.
Kris

Rapport inifrån ett mediedrev

Morgonen den 11 februari 2016 drabbas jag av mitt livs första och enda panikångestattack. Jag kan inte andas. Kroppen skakar okontrollerat. Hjärtat rusar. Jag är