Vad gör en ledarskapskonsult egentligen? Jag får ofta frågan.

Här har du några av svaren. En ganska ordinär vecka på mitt jobb. Som ledarskapskonsult på MAY Strategies.    

Nu har jag kört eget bolag i knappt ett år. En stor del av hösten tillbringade jag i Rwanda så det är först nu, 2017, som jag tar mig an uppdrag här hemma. Varje dag möter jag nu människor som verkligen vill förändring. Som längtar efter utmaningar och som aktivt söker stöd i att förflytta sig själva eller i sin organisation.

Jag kallar mig för ledarskapskonsult, men det är ju ett luddigt begrepp. På engelska är det enklare. Jag brukar säga ”I support your constant need for change.” 

Tja – vad är det då?

Jag är rådgivare, utbildare och inspiratör inom ledarskap och förändring. Mentor, coach, bollplank och teamutvecklare. Min drivkraft är att ”bygga” modiga chefer som skapar trygga, offensiva och kreativa organisationer.

Här kommer ett axplock från min vardag.

Ledarskapskonsult – mentorskap och bollplank

Ledarskapskonsult i möte med klient.
Som chef och ledare är du ofta ensam. Att ha någon att bolla med, som själv varit mitt i stormen och vet hur krävande det är, gör stor skillnad.  

En mycket stor del av min tid handlar om samtal, coachning och mentorskap, och jag kan nu också addera Trygghetsrådet (TRR) som kund. Klienternas bakgrund varierar, men det handlar alltid om att på olika sätt navigera i beslutsfattande och att hitta strategier för förändring. Jag har chefer som är fast i sitt ”ratrace”, en vd som inte lyckas göra sig förstådd hos sina medarbetare. Här finns en företagare som inte får ihop sin affärsmodell. Och här finns enskilda medarbetare som kämpar med sin vardag.

Ledarskapskonsult – chefs- och teamutveckling

En mängd postits på en wihteboard
Arbete med en ledningsgrupp slutar med en mängd post-its. Mitt jobb: sammanfatta och analysera. 

I veckan äter jag lunch med en (förhoppningsvis) nöjd klient, en vd på ett anrikt familjeföretag i Göteborg. Vi har under våren arbetat med att utveckla hans team och få alla att gå åt samma håll när han riktar blicken mot nya expansiva mål för 2019. Förra veckan hade vi en avslutande halvdag med hela teamet. Det var flera ”aha-moments” och han klev fram som en modig vd och vågade fatta helt nya beslut under arbetets gång. Vår lunch är en ”summing up” där jag hoppas få konstruktiv och utvecklande feedback på mina metoder och min leverans.

Ledarskapskonsult – föreläsningar och talaruppdrag

Ylva M Andersson föreläser
Att tala och föreläsa är en ynnest. Här om att leda och leva i ständig förändring. På Lin Education i Stockholm i mars.

När jag får en stund över kommer jag att fila på nästa veckas presentation då jag pratar på Sveriges HR Förening i Stockholm. Det är ett stort event (HR NU) för chefer i offentlig sektor. Om du vill lyssna på mig och vad som krävs av dagens ledare, medarbetare och organisationer så tror jag att det finns platser kvar.

Rubriken på mitt tal: Att leva och leda i kaos. Det här är ett av mina favoritämnen och jag har skrivit och pratat om Change by default – när förändringsledaren är passé många gånger nu.

Ledarskapskonsult – coach

Coachning med glad klient
Coachning innebär att jag ställer kraftfulla frågor för att få dig att tänka i nya banor. 

Många har följt mitt arbete kring ”Coaching for Rwanda” där jag erbjuder coachningstimmar till förmånligt pris för att dels stötta studenter vid universitetet i Kigali och dels snabbt skaffa mig 100 ”flygtimmar” för att bli certifierad. Till alla er som undrar: Det går bra!

Just nu är jag uppe i 80 timmar. Only 20 to go.

Jag kommer att ”gå i mål” före sommaren.

Det är fantastiskt roligt med allt gensvar. Och för varje coachningstillfälle blir jag allt mer övertygad om att detta är ett fenomenalt verktyg för den som behöver vända och vrida på olika alternativ inför ett beslut – och sen få action på sin förändring.

Ledarskapskonsult – öppen för samarbeten

Ylva M Andersson, Catherine Hansson, Mariell Ehlin
Arbetskamrater måste en egenföretagare ha. Här är några av dem! Vi tre kör en annorlunda retorikutbildning.

En riktigt fin fördel i konsultlivet är att jag väljer vem och vilka jag vill jobba med. Just nu prövar jag olika samarbeten i olika konstellationer. Ett roligt projekt är Babbel, Bubbel & B.U.S. Det är en annorlunda retorikutbildning för dig som vill vara säker på att få genomslag på ditt budskap. Kommunikation är ju inte enbart orden du formulerar – det är också hur du hanterar din röst och hur du använder din kropp.

Mariell Ehlin, som är yogalärare, Catherine Hansson, skådespelare, sångerska och röst- och talpedagog, och jag håller i detta. Vi kör ett pröva-på-tillfälle i Göteborg den 30 maj. Här är en Facebooklänk till evenemanget.

I dag har jag suttit en lång stund med en annan, ny potentiell partner med en helt annan bakgrund än jag. Så får vi se vad det kan bli för kombo.

Går du och grunnar på en någon idé där du tror att jag passar in? Bara ring! Jag ser fram emot dina förslag.

Ledarskapskonsult – the coffee is on me

Vi dricker kaffe och arbetar med målformulering.
En ledarskapskonsult har alltid kaffet på. Zoégas – om du undrar.

Jag sitter numera på Lilla Torget 4, mitt i Göteborg, tillsammans med ett gäng andra roliga och kreativa företagare. Du är mycket välkommen på en kaffe (eller te förstås) och ett förutsättningslöst snack. Den här veckan har jag (som jag vet) två ”spontanbesök”.

Kom gärna, du också!

Och passar det inte att svänga förbi mig så kommer jag gärna till dig.

VÄLKOMMEN!