Jag har mer än jag behöver. Under 40 dagar avstår jag därför från fyra saker som annars fyller min vardag. Rensar ut sådant som tar både tid, energi och resurser.  

Vet inte hur det är för dig – men i min vardag blir det lätt lite för mycket av det mesta.

  • Jag äter mer än jag behöver.
  • Jag arbetar konstant.
  • Jag är tillgänglig 24/7.  Sätter en ära i att alla kan nå mig när som helst, hur som helst, var som helst. Telefon. Mejl. Sms. Sociala medier.
  • Jag köper det som faller mig in. Ibland är det planerat, men lika ofta ogenomtänkt och spontant.  

En fantastisk tillvaro såklart. En tillvaro av överflöd, härliga frestelser och oräkneliga möjligheter. Det finns en tjusning i det.

Men det finns också en tjusning i att skala av, förenkla, reducera och begränsa. 

I dag, askonsdag, inleds fastan.

Enligt kristen tradition är det en påminnelse om hur Jesus drog sig undan i avskildhet för att förbereda sig för uppdraget som låg framför honom. I 40 dagar levde han isolerad och livnärde sig enbart på vatten.

Fastan inspirerar mig att rensa

Och fastan har i flera år inspirerat mig till att välja bort, rensa ut och sakta ner.  

I vår kultur, där vi ofta ägnar oss åt att lägga till och addera, samla på hög och producera, blir fastetiden ett sätt att göra precis tvärtom. När vi hela tiden försöker ”maxa livet” ur alla möjliga aspekter känns det skönt att under en period faktiskt fundera på hur jag i stället kan ”minimera”.

Själva innebörden i fastan är att vi avstår något för att vinna något annat. Vi väljer bort. Vi prioriterar om. Vi öppnar för något nytt.

Fastan prövar min självdisciplin

Att under en period pröva att rensa tillvaron från begär, bestyr och beteenden är att försätta sig i ett tillstånd av självdisciplin. Att utmana sig själv.  

Så under 40 dagar kör jag en fasta och förändrar min vardag genom att avstå och begränsa.

Mina fyra no-no:s under 40 dagar:  
MAT: Fokuserar på fisk och vegetariskt. Skippar godsakerna. Avstår alkohol.
KONSUMTION: Köper bara mat. I övrigt ingen shopping.
TILLGÄNGLIGHET: Stänger av min telefon mellan 19 och 07. Kör en maxtid på sociala medier om 10 minuter per dag.
ARBETE: Begränsar mitt arbete till 40 timmar per vecka. Inte en minut mer. 

Vad ska min fasta leda till?

Det vet jag ju egentligen inte, men jag hoppas och tror att jag frigör tid och resurser till annat. Exakt vad återstår att se. Men om jag inte, genom en fasteperiod, låter ”kvasten gå” och undersöker vad som finns bortom det jag vanligtvis gör (och är) kommer jag ju aldrig att veta.